Félidőben – Csajági Sándor

Fotó: Kövi Gergő

Az ötös körzethez csupán hét utca tartozik, ez a szám azonban lakótelepi választókerület lévén csalóka: az atomváros teljes északnyugati részét magába foglalja. Itt, a lakótelep egészéhez hasonlóan minden évben újabb paneltömbök korszerűsödnek. Önkormányzati támogatással immár a lakótelepi lépcsőházak mintegy 70%-át szigetelték, mondta el Csajági Sándor, a körzet képviselője. Idén a város mind a hagyományos technológiával épült, mind pedig a panelházak lakóinak hirdetett energiatakarékossági pályázatot. Utóbbi házak korszerűsítésére 104 millió forintot adtak – vagyis minden pályázót támogattak. A körzetben most két lépcsőház újul meg ebből a keretből a Gesztenyés úton és a Fenyves utcában. A képviselő hozzátette: újdonság volt, hogy nemcsak lakóközösségek, hanem egyének is pályázhattak nyílászárócserére, ekképp újulhattak meg lakások a Tölgyfa, a Szedres és a Gesztenyés utcában.

Csajági Sándor elmondta: örömmel látja, hogy ahol felújítják a háztömböt, ott a lakók igényesebbek lesznek a környezetükre. Sokkal jobban odafigyelnek nemcsak a háztömbre, de fákat, cserjéket is igényelnek, így például még idén számos helyen újult meg a növényzet, például talajtakaró növények kerültek a Pollack Mihály utca 40-42. lakóépületek elé, a Gesztenyés úton a sövénysort pótolták, míg az Árnyas utca 5-7. lépcsőházakhoz cserjesort ültettek. Szintén cserjéket ültettek a Coop ABC melletti pavilon helyére.

A lakossági kérések általában telefonon érkeznek, a képviselő ugyanis szórólapon tette közzé a telefonszámát. Nem ritka, hogy akár 3-4 hívást is kap hetente, de Csajági Sándor fontosnak tartja, hogy ne csak a közös képviselők találják meg, hanem minden lakó. A hívások témája szerteágazó: van, amikor zajos szomszéd miatt hívják, máskor a köztéri világítás hibáira hívják fel a figyelmét. Nemrég a Fenyves utcában korlát került ki lakossági megkeresésre, és a képviselő igen örült, hogy nemcsak az igény jelzésekor emelték fel a telefont a lakók, hanem meg is köszönték a segítségét.

Fotó: Kövi Gergő

Csajági Sándor 2013-as tervei között szerepel az Árnyas és Fenyves utca közötti tömbbelső felújítása. A Kishegyi utca és a Fenyves utcai játszótér közti tömbbelső ugyanis olyan központi része a lakótelepnek, amelyik új burkolatot, világítást, parkosítást, utcabútorokat érdemel. – Közösségi térré kell változtatni ezt a tömbbelsőt – fogalmazott a képviselő. A következő évek tervei között szerepel a Gesztenyés úti parkoló belső felének a felújítása is.

Az utóbbi években sorra cserélték le a játszóterek eszközeit városszerte, így a körzetben is. Idén mintegy nyolcmillió forint értékben kerültek új játékok a Fenyves és a Pollack utcai játszótérre, 2011-ben pedig bekerítették az utóbbi helyet is. Ez bevált gyakorlat annak a megakadályozására, hogy a fiatal felnőttek hétvégenként ne rongálhassák meg a játékokat.

Az ötös körzetben, a strand melletti területen épül meg az extrém park: BMX-Mountain bike-Dirt pálya készül majd három különböző nehézségi szinttel, vagyis három korosztálynak.

– Ahol ilyen sportpálya épül, oda nemzetközi mezőny és nézősereg érkezik, ami telt házat hoz a város és a környék szállodáinak. A későbbiekben a pálya mellé kempinghelyet is tervezünk – mondta el Csajági Sándor, aki 2014 év végéig ígérte az első pálya átadását.
Az ötös körzetben számos önkormányzati bérlakás található, költség alapú, szociális alapú és előtakarékoskodáshoz kötött egyaránt. A bérlakásokat a városi gondnoki rendszer keretében rendszeresen ellenőrzik és bármilyen eltérés esetén intézkednek. Ennek a ciklusnak az eredménye, hogy a folyamatos ellenőrzés hatására a lakók rendesen fizetik a rájuk háruló költségeket. A lakótelepi bérlakások karbantartása idén 5,5 millió forintjába került a városnak. A bérlakásállomány felújítása is halad, akárcsak az óvárosban: a Fenyves 15. lépcsőház felújítása megtörtént és a többi lépcsőház energiatakarékos korszerűsítése is a tervek között szerepel.

Csajági Sándor 1992-ben került kapcsolatba először a közélettel, amikor az Eötvös Loránd Fizikai Társulat középiskolai szakcsoportjában vezetőségi tagnak választották. Kilenc éven keresztül végezte ezt a munkát, majd beválasztották a társulat elnökségébe. Később, amikor Fidesz-tagként a 2010-es választások előtt felmerült a neve az indulók között, kihívásként élte meg a feladatot. Mivel tanár-pedagógusként mindig is a közért dolgozott, nem volt számára teljesen ismeretlen a szolgálat. A képviselő hangsúlyozta: a két év tapasztalata, hogy ez a munka is örömet jelenthet az ember számára, hiszen itt sem maradnak el a pozitív visszajelzések.

A képviselő-testület humánpolitikai bizottsága, melynek Csajági Sándor az elnöke, három nagy területet felügyel: az oktatás, az egészségügy és a szociális ügyek. Az oktatásban városi mérési rendszert vezettek be: a második és negyedik osztályos általános iskolások tudását mérik, hogy tanítójuk minden egyes tanulóról részletes visszajelzést kapjon, és ennek nyomán, szükség esetén már célirányosan végezhesse a felzárkóztatást. A képviselő elmondta: a paksi diákok eredményei a tanulmányi versenyeket illetően az országos átlag felettiek csakúgy, mint a kompetenciamérés eredménye.

Az új oktatási törvény értelmében január elsejétől az általános iskolák, középiskolák és szakképző intézmények állami fenntartásba kerülnek. Pakson a város vállalta, hogy állja az üzemeltetés költségeit, ahogy az épületek és az eszközök karbantartása, felújítása is a város költségvetését terheli majd. A döntés oka, hogy a helyi iskolák épületeinek állapota és felszerelésének színvonala az országos átlag feletti, így a jelenlegi ellátás színvonala biztosan megőrizhető, mutatott rá Csajági Sándor.

Az egészségügyet tekintve többek közt a védőnői hálózat, az önkormányzati orvosok és a szakrendelések munkája tartozik a humánpolitikai bizottság felügyelete alá. A szociális terület a legszerteágazóbb, hiszen kiterjedt szociális ellátórendszert működtet a város. A támogatások egy része normatív, vagyis központi támogatás, de jelentős hányadához hozzájárul Paks is. A város törekedik arra, hogy a pénzbeli juttatásokat természetbeli juttatásokkal váltsa ki. A cél, hogy a támogatást valóban arra a célra fordítsák, amire az önkormányzat szánja, szögezte le Csajági Sándor. A szociális területhez tartozik még többek közt az idősek napközi otthona, de működik Pakson a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás is. A szociális ellátórendszert tovább kívánják bővíteni, jövő tavasszal kezdik a Kereszt utcában a fogyatékkal élők nappali ellátóházának építését.
Újdonság lesz 2013-ban a városban a szelektív hulladékgyűjtés elindulása. Az ún. szárazhulladékot, vagyis a műanyag PET-palackokat, flakonokat, fóliát, a Tetra Pak jelzéssel ellátott gyümölcsleves- és tejesdobozokat, a sörös-, üdítős- és konzervdobozokat, illetve a nyomtató-, karton- és hullámpapírt, könyvet, újságot a megszokott konténer mellé elhelyezett száraz szelektív konténerbe kell majd gyűjteni, méghozzá a fém- és műanyag edényeket kitisztított, átmosott állapotban, hívta fel a figyelmet Csajági Sándor. Ez azért fontos, mert a hulladékfeldolgozó értékesíti a szétválogatott és bálázott hulladékot, a cég ebből származó bevétele pedig mérsékelheti a szolgáltatás árát. A hulladékgyűjtő szigetek január elseje után is tovább működnek a városban, az üveghulladékot ide vihetik a környezetükről felelősen gondolkodó polgárok.