Félidőben – Herczeg József

Tanácstagként indult Herczeg József politikusi pályafutása, később tanácselnök-helyettesként, polgármesterként, alpolgármesterként dolgozott, jelenleg képviselőként, tanácsnokként munkálkodik a városért. A jelenlegi ciklusban a Paks Városért Mozgalom színeiben, a szervezet elnökeként tevékenykedik a testületben.

Fotó: Babai István

Paks nemzetközi kapcsolatait koordinálja 1989 óta, amikor is hivatalossá vált a kapcsolat Reichertshofennel. Galántával 1998-ban, Kézdivásárhellyel 2004-ben írta alá városunk a testvérvárosi megállapodást. – Nagy örömömre jelen lehettem mindhárom szerződés megalkotásánál – meséli a nemzetközi kapcsolatokért felelős tanácsnok. Visk is fontos szerepet tölt be Paks nemzetközi kapcsolataiban, a kárpátaljai településsel 1996 óta ápol városunk partnerséget. Testvérvárosaink száma 2012-ben tovább bővült, a finnországi Loviisa városával augusztusban írta alá az együttműködési megállapodást Paks polgármestere.

2012 egy másik esemény miatt is jelentős dátum a nemzetközi kapcsolatok történetében, második alkalommal várta találkozóra a testvérvárosokban élő diákokat Paks. 2013-ban ez – köszönhetően a rendezvény sikerének, és bizonyítékául annak, hogy a testvérvárosi programok a diákokról, civilekről, sportolókról és nem a politikusokról szólnak – Reichertshofenben folytatódik, sorolja a nemzetközi kapcsolatok történetének epizódjait a tanácsnok, aki korábban azt nyilatkozta, hogy emberléptékű városnak szeretné látni Paksot. Mint mondja, ez a vágya megvalósult, jó a közbiztonság, az emberek köszönnek egymásnak, tiszták az utcák, terek. Ez mind azt mutatja, hogy az itt élők szeretik a települést. Emellett a sok hosszú ideje, jól működő civilszervezet teszi még otthonosabbá Paksot. – Mi nemcsak építményekben vagyunk gazdagok, hanem belül is – vallja.
Herczeg József a Paks Városért Mozgalom elnökeként indult a 2010-es önkormányzati választásokon. A szervezet akkor ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

Fotó: Babai István

 

– A városszépítő egyesület megszűnésekor alakult a mozgalom, tevékenysége egyik céljaként a közéleti szereplést határozta meg. A világ sokat változott azóta, ma már az emberek a közéletet, az irányítást pártszínekben tudják elképzelni. Elpártosodott Paks, de ezt kell elfogadni – mondja a képviselő, aki büszke arra, hogy a tizedik választási ciklusát kezdte meg 2010-ben. Véleménye szerint a város jövőjének tervezése ciklusokon átívelő munka és bár most minden a Fidesz-frakcióban dől el, a hosszú távú elképzelések megvalósításában a három „ellenzéki” képviselő munkája is benne van, mindhárman az előző ciklusban is dolgoztak a testületben, részt vettek a jelenlegi beruházások előkészítésében. A nagy fejlesztések, mint az új hulladékkezelő központ, a tervezett szennyvíztisztító építése, a balneológia mellett fontosak az olyan, a város élhetőségét javító beruházások, mint a kerékpárút-építések, az új teraszok az idősek otthonában vagy az inkubátorház, amely új munkahelyeket teremt.

Fotó: Babai István

 

A gazdasági válság Paksot sem kerülte el. A város vezetése, hogy a működésben ne okozzon fennakadást, elébe ment a változásoknak – például az intézményracionalizálási program elindításával, aminek egyik legfájdalmasabb része talán a dunakömlődi iskola bezárása volt. Ugyanilyen komoly fejtörést okozott a lakótelepen a két iskola összevonása. A testület valamennyi tagja felvállalta a kemény döntéseket, és bár a színfalak mögött sok vita zajlott, a döntések megjelenítésekor a grémium egységes volt. Az intézményracionalizálási program a tanácsnok véleménye szerint beváltotta a reményeket: a jelenlegi rendszer eredményesebben látja el feladatát, mint a régebbi, terebélyesebb hálózat.
A város intézményrendszere továbbra is átalakulóban van: az iskolák szakmai irányítása januártól állami feladat lett. A testület, az önkormányzat a jövőben is biztosítani kívánja az eddig megszokott színvonalat az oktatás területén, vállalta az intézmények üzemeltetését, amit ugyanolyan gondossággal végez majd, mint mikor 100%-os önkormányzati irányítás alatt állt. – A jövő generációja igen fontos a városvezetés számára – mondja, hozzátéve:

– A racionalizálás nemcsak a bezárásokról szólt, de új, korszerűbb, a kor igényeinek megfelelő hálózat kialakításáról is. Néhány hónap múlva egy különleges, a város turisztikai vonzerejét is növelő oktatási intézmény kezdi meg működését: a Cseresznyéskert Erdei Iskola. A város igazi büszkesége lesz, amely az év tizenkét hónapjában rendelkezésre áll majd a paksi, a környékben élő és az ország minden tájáról ide érkező gyermekcsoportok számára. Emellett a nemzetközi kapcsolatokban is fontos szerepet tölthet be, hiszen a határon túli magyar középiskolások táborát a jövőben is itt rendezzük meg – tudtuk meg a képviselőtől.
Herczeg József szerint van annyi látványosság és program Pakson, ami turisztikailag is érdekessé teszi a települést. A sillerfesztivál nagyon jól szolgálja Paks hagyományainak megőrzését, hiszen régen a hal és a bor adta meg ennek a településnek az alapjait. A város turisztikai lehetőségeinek bemutatására és népszerűsítésére kiváló alkalom a Gastroblues fesztivál is, emellett a fejlődés egy fontos állomása, hogy turisztikai kiadványaink mellett már egy háromórás programcsomagot is kínálnak a város nevezetességeivel az idelátogató kirándulók számára.

Az oktatáshoz hasonlóan szociális ellátórendszerét is magas színvonalon működteti a város, felvállalva ezen a területen is számos, nem kötelezően nyújtandó szolgáltatást. Ahhoz, hogy élhető legyen a város, és ne csak szép utcák legyenek, hanem az emberek is jól érezzék magukat, a szociális ellátórendszernek is teljesnek kell lenni. Itt a bölcsődétől az idősek otthonáig minden lehetőség adott.
– Pakson a város minden polgáráról gondoskodunk. Kicsiny rés van, mégpedig a fogyatékkal élők ellátásában, de itt is már megtette az első lépéseket a képviselő-testület azzal, hogy döntött a fogyatékkal élők ellátóházának kialakításáról a Kereszt utcai volt óvodaépületben. Az átépítés tervei készen vannak, a megvalósításra pályázati forrást is nyert a város, a költségek fennmaradó hányadát a 2013-as költségvetés terhére biztosítjuk – tette hozzá a városatya, aki elmondta azt is, hogy véleménye szerint az egészségügyi ellátórendszer korszerűsítése is Paks egy sikertörténete. A rendelőintézet belépésével egy új fejezet kezdődött a város életében, most a gyógyászati központ építésével ez a sikertörténet folytatódik.

Fotó: Babai István

– Nemcsak épületeket húztunk fel, tartalommal is megtöltöttük: jól képzett orvosok végeznek magas színvonalú munkát – teszi hozzá.
Minden politikusnak vannak álmai, Herczeg Józsefnek szívügye, hogy megvalósuljon a Prelátus külső felújítása, és hogy a városhoz méltó külsejű városháza működjön. Vágya, mondja, hogy olyan legyen a Táncsics Mihály utcai park, amilyennek Kródi József megálmodta, de a lakótelepi központi park, a Deák-ház és a Bazársor megújítását is mindig szorgalmazta. A tanácsnok szerint ezekért a feladatokért, a paksiakért és a testvértelepülésen élőkért érdemes dolgozni.