Kiemelkedő eredménnyel zárta a tavalyi évet az atomerőmű

A nemzetközi biztonsági felülvizsgálatokon jelesre vizsgázott az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., és a legszigorúbb biztonsági előírások betartása mellett rekordnak számító termelési eredményt ért el tavaly, ugyanis 15 793 gigawattórával járult hozzá a hazai villamosenergia-termeléshez. A kiemelkedő eredmény nagyban köszönhető a létesítmény közel 90%-os teljesítmény-kihasználtságának, amellyel az erőmű részaránya 45% fölé emelkedett a magyar villamosenergia-termelésben. – A sikerek a fegyelmezett üzemvitelnek, a jól tervezett és kivitelezett karbantartásnak, átalakításoknak köszönhetőek – mondta Hamvas István vezérigazgató a vállalat csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az üzemidő-hosszabbítás kapcsán – miután tavaly az 1. blokk már megkapta a szükséges engedélyeket – az idei évben a 2. blokk engedélykérelmének előkészítése és benyújtása lesz az atomerőmű egyik legfőbb feladata.

Ennek a blokknak az esetében 2014-ben jár majd le az eredetileg tervezett 30 éves üzemidő, így a további üzemeltetéshez szükséges dokumentumokat ez év végéig nyújtják be az OAH-hoz. Emellett a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat alapján elhatározott további fejlesztések kivitelezése, és az úgynevezett tokozott üzemanyagok, tehát a speciális kezelést igénylő fűtőelemek elszállításának előkészítése is az idén lesz aktuális.