Félidőben – Kern József

Második ciklusát tölti a testületben Kern József. A négyes körzet képviselője a város infrastrukturális fejlesztését, történelmi-kulturális értékeinek megőrzését, Paks, a településrészek és a választókörzet nyugalmának, rendezettségének biztosítását tűzte ki feladatául 2010-ben.

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Pakson minden korosztálynak és rétegnek megvan a lehetősége, hogy megélhetést találjon, szabadidejét hasznosan eltöltse és rendezett környezetben éljen. Városunk szép és tiszta, a bűnesetek száma jóval alacsonyabb az országos átlagnál. Pakson minden adott, hogy az itt élők jól érezzék magukat, vallja Kern József, aki 2006-ban vállalt először politikusként aktív szerepet a helyi közéletben, akkor is a négyes körzet képviselőjeként indult az önkormányzati választáson. A képviselő-testületben töltött első néhány év tanulóidő volt, de ars poeticájához – mely szerint csak a választások napján éjfélig politikus, utána már közszolga – máig is hű maradt. Egy település fejlődését a leglátványosabban az infrastrukturális fejlesztések határozzák meg, olvasható 2010-es választási programjában. A négyes választókörzetben, mint városszerte mindenütt, az utakat érintően sok minden történt: megújult a Domb, a Hársfa, a Gyár, a Zápor és a Kurcz György utca, de az is igaz, hogy egy nemrégiben készített felmérés tapasztalatai szerint sokhelyütt vannak még sürgető feladatok, mondja Kern József. A ciklus első két évében a beruházásokra elkülönített keret nagy részét elvitték a halaszthatatlanná vált városi nagyprojektek, mint az új hulladékkezelő vagy a szennyvíztisztító. – 2013-tól több figyelem jut az utakra, folytatjuk az úthálózat-rekonstrukciós programot – ígéri. A négyes körzetben ez két szakaszt érinthet: a Sárgödör térre vezető Zöldfa utcát, amelynek felmérése megtörtént, valamint a Hunyadi utcát, ami a képviselő reményei szerint a ciklus végéig elkészül. Itt a tervezett faltól falig beruházás keretében megújulhatnak a közművezetékek, az elektromos hálózat, korszerűsödhet az útburkolat a Széchenyi tértől a Pál utcáig, mintegy 600 méter hosszan. A Hunyadi utca felújításához fogadalom is köti a képviselőt: az átadás napján mezítláb fog végigsétálni az utcán, akár tél lesz, akár nyár. Ugyancsak a körzetet érintő fejlesztésként hamarosan egy nagyberuházás indul, melynek megvalósulásával rendeződik a Páli-árok vízelvezetése. Ha az előkészítő folyamatok zavartalanul lezajlanak, 2013 őszén elindulhat a közel 400 millió forintos költségű program. A 2010/14-es választási ciklusban elkészülő fejlesztések közül Kern József a Paks és Csámpa közé tervezett kerékpárút megépítését is kiemelte. – Ezzel egyrészt a csámpai emberek régi vágyát váltjuk valóra, másrészt, mivel divat lett kerékpározni, sok paksi is használni fogja. A Cseresznyéskert Erdei Iskolát biztonságos kerékpárút köti majd össze az atomerőművel, és a Pakson táborozó diákcsoportok nem csupán a város nevezetességeivel ismerkedhetnek meg két keréken – teszi hozzá.

A környezetbarát gondolkodás más miatt is aktuális, hiszen a szelektív hulladékgyűjtést mindannyiunknak meg kell tanulnia. Nem tehetjük tönkre gyermekeink jövőjét azzal, hogy nem vigyázunk a városra. – Ha kérdés merül fel a hulladékgyűjtés új rendjével kapcsolatban, keressenek minket! Nem mindegy, mennyi szemét kerül ki a telepre, és milyen mértékben lehet a költségeket csökkenteni a hulladék értékesítésével – fogalmaz a képviselő.

A választókörzet északi határán található a város egyik gyöngyszeme, a Sárgödör tér, ami a városi nagyrendezvények egyik színterévé is vált. A Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének tagjai rendben tartják a területet. Itt Kern József szerint nagy szükség lenne egy állandó rendezvénysátorra. Különböző turisztikai pályázatokon kerestek is rá forrást. – Eddig sikertelenül, de nem adjuk fel – teszi hozzá. Nemcsak a városé, az ingatlantulajdonosoké is a Sárgödör tér, közreműködésük nélkül nehezebb feladat lenne szépségének megőrzése. Egyre több az igényesen felújított, patinás présház, és a képviselő szeretné, ha az egy-két helyen még látható garázskapukat kicserélnék, hogy egységesedjen a kép.

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

 

A választókkal állandó kapcsolatot ápol Kern József. Rendszeres körzetbejárásokon méri fel az igényeket, kéréseket, problémákat. – Tősgyökeres paksiként és egyszerű kétkezi munkásként mindig ott vagyok az emberek között. Jártamban-keltemben bátran megállítanak problémájukkal, olyannal is, amelyik megoldása sokszor nem is képviselői feladat. Segítettem már szomszédok közötti vitás kérdések eldöntésében, gyermek és szülő intézményi elhelyezésében, vagy amikor szükséglakás kellett egy bajba jutott családnak. Saját környezetükben sokkal könnyebben nyílnak meg a polgárok, számomra pedig nagy elismerés, ha behívnak otthonaikba – meséli tapasztalatait.
A város működőképességéhez nagyban hozzájárul az önkormányzat jól dolgozó szakapparátusa. Képviselői keretének felhasználása és a problémás kérések megoldása előtt Kern József minden esetben egyeztet a műszaki osztállyal. Így épültek parkolók, kerülnek ki a körzetbe új padok, javítják ki a balesetveszélyessé vált út- és járdaszakaszokat vagy tisztítják a problémát okozó vízelvezető árkokat. Minderre az évenként rendelkezésére álló másfél milliós képviselői keretéből biztosít forrást Kern József. – Elpocsékolni sok, nagy álmokat megvalósítani kevés – mondja a keretről, amit szíve szerint megemelne, mert az a véleménye, hogy sok hangulatjavító intézkedést lehetne még végrehajtani.

Bizottsági elnöki feladatok is sorakoznak Kern József mindennapi teendői között. A külső településrészek önkormányzatának vezetőjeként Biritó, Csámpa, Cseresznyés és Gyapa ügyes-bajos dolgaival szinte naponta keresik az ott élők. – Kis túlzással mondhatom, hogy nagyobb lendület van a külső településrészeken, mint a városban, hisz jó néhány évtizedes lemaradást kell bepótolni – mondja a képviselő, aki örül annak, hogy utolsóként Cseresznyésben is megoldódik a közösségi ház ügye a város által vásárolt ingatlan birtokba vételével. Minden településrészen kialakult már egy jó közösség, a lakossági fórumokra mindig jönnek új emberek, új, építő ötletekkel. A sok munka sok elfoglaltságot, időt igényel. A családra, feleségére, fiára, lányára, unokájára mindig kevesebb ideje jut, mint szeretné, meséli a képviselő. – Szerencsés vagyok, a családom mindenben segít. Hogy egy képviselő jól és lelkiismeretesen végezze a munkáját, kell egy olyan biztos, szerető családi háttér, amilyen mögöttem is áll – teszi hozzá büszkén.