Mit süt-főz ma? – Czink Dóra

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Általában elmondható, hogy több dolgos kéz hamarabb végez a vacsora elkészítésénél. Legújabb vendéglátónk, Czink Dóra turisztikai referens gyakorló anyaként ugyan tudja, hogy az apró kezek a konyha környékén néha inkább feltartóerőként, semmint hatékony segítségként működnek, de mindennél fontosabbnak tartja átadni a főzés szeretetét csemetéjének, ezért hároméves kislányát hamar bevonta a konyhai teendőkbe. Az érdeklődést felkelteni nem volt nehéz feladat, hiszen, mint a legtöbb gyerek, Gabi is kíváncsi arra, hogy mi történik abban a helyiségben, ahol a finomságok készülnek. Kis kuktaként besegít a mérésbe, keverésbe, apró kezeivel szívesen segít anyukájának – ottlétünkkor még a dagasztásban is. A készülő kelt tészta a buktához kell, ugyanis Dóra férje, Janó szívéhez legközelebb a kelt tészták állnak. Irigykedve figyelek, ugyanis nagy hatalom van annak a nőnek a kezében, aki a különböző batyukhoz, csigákhoz való recepteket ismeri, ráadásul nem sok fiatal háziasszonyról tudok, aki a kelt tészták nagy mestere lenne.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Dóra persze legyint, egyszerű ez mint az egyszeregy: egy deciliter tejet meglangyosítunk, hozzáadunk két dekagramm élesztőt, kevés cukrot és két kanál lisztet, majd ezt hagyjuk felfutni. A jól felfutott keveréket adjuk hozzá a fél kilogramm lisztből, két deci tejből, 50 gramm cukorból, 60 gramm felolvasztott margarinból és egy csipet sóból álló keverékhez. Ebből jól összedolgozva készül el a homogén massza, amit fél órát hagyunk kelni. Dóra elárulta, édesanyja és anyósa is kiváló háziasszony, sokáig ő maga nem is főzött, jól el voltak látva. Csak az utóbbi időben kezdett el, amióta kislánya is segíteni tud neki, sok mindent együtt tanulnak, gyakran a nagymamáktól. Dóra elárulta, amióta családos lett, megszületett az igény, hogy maga főzzön, gondoskodjon róluk.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Nincsen nehéz dolga, hiszen férje és kislánya is mindent jóízűen elfogyaszt. Gabi a vacsora készülte közben is vidáman nyammog, szinte szünet nélkül majszol valamit, rágcsálja a kezébe nyomott répát. Babaként is a Dóra által elkészített házi bébiételeket ette répából, barackból, krumpliból, a boltit el sem fogadta, tudtuk meg. Legyen tészta, hús vagy zöldség, a család örömmel fogadja, ahogy a finom krémleveseket is, ezek egyikét készítette el Dóra stábunknak is, amíg a buktához való tészta kelt. Az egyszerű, negyed óra alatt elkészíthető leveshez egy felaprított répát és krumplit teszünk fel főni, egy fej feldarabolt vöröshagyma és egy darab babérlevél kíséretében vegetával ízesítve, majd ha a zöldségek már majdnem puhák, hozzáadjuk a vöröslencsét. A kész levest összeturmixoljuk, tejföllel gazdagítjuk.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Mindeközben szépen megemelkedett a kelt tészta, aminek egy részéből bukta, a másikból kakaós csiga készül. A buktába valóhoz nagy kincs kerül elő: a nagymama szilvalekvárja, ami nem akárhogy készült el, hívja fel a figyelmünket Dóra. Nem híg ez, mint a bolti, inkább betonkemény, nagy becsben van tartva, mert nem folyik ki a tésztából. Hagyományos módon, óriási rézüstben készült szabad tűzön, szünet nélkül, egész nap keverve. Mi tagadás, elfogyasztani is nagy öröm ilyen odafigyeléssel készült ritka ínyencséget.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Egyet ebből, egyet abból – a bukta után a kakaós csiga kóstolása következett, aminek elkészítése a kakaóval való megszórás és összetekerés után már szintén nem vett sok időt igénybe. A vidáman, fiatalos stílusban megterített családi asztalhoz ülve vendéglátónk elárulta: noha férje, Janó a magyaros ételek híve, azért közel féléves franciaországi tartózkodása hozományaként hozott haza egyet s mást. Kint tartózkodása alatt egy a felső tízezerhez tartozó családnál élhetett, ahol a dúsgazdag nagymama havonta egyszer vendégül látta a családot vacsorára, velük együtt pedig Dórát is. Noha az ott kóstolt tenger gyümölcseinek ízvilágát haza nem csempészhette, azért egy csokis süti receptúráját igen, ez azonban stábunk előtt is rejtve maradt. Az ínycsiklandó vacsora mellett viszont grátiszba egyebet is kaptunk: a hároméves Gabi barátságát és újabb meghívását.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István
Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Korábbi írásunkat ide kattintva olvashatja!