A zene hullámain

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

Fekete Jenő, Benkő Zsolt, Elek István, Pribojszki Mátyás – nem a következő Gastroblues Fesztivál fellépőit soroljuk, hanem azon nagy neveket, amelyekkel mára büszkén léphet közös színpadra egy tehetséges paksi zenész, Borbély Tamás. A fiatal gitáros csupán 2009 óta, eredeti szakmáját hanyagolva dolgozik főállású zenészként, de a muzsikus szcéna napjainkban nemcsak ismeri, elismeri a tudását és nevét.

Tamás 15 évesen kezdett gitározni a Pro Artis Művészeti Iskolában, majd 19 éves korában, amikor a Budapesti Műszaki Egyetemre került, az építőmérnök kurzus mellett zenei tanulmányait a Vasutas Zeneiskolában folytatta többek között Rieger Attila és Tornóczky Ferenc tanítványaként. Az iskola után magánúton képezte tovább magát olyan zenészek iránymutatásával, mint az Eddából ismerős Alapi István, illetve Mohai Tamás és Benkő Zsolt, utóbbival aztán az évek során sokszor dolgoztak is együtt. 2009 óta építőmérnök szakmáját hanyagolva hivatásos zenészként dolgozik, illetve gitároktatással foglalkozik, basszusgitáron autodidakta módon képzi magát. – Az egyetem alatt egyre több helyen játszottam, egyre több lehetőségem adódott, és mire megkaptam az építőmérnöki diplomát, már csak a zenével foglalkoztam – árulta el a fiatal gitáros. Jelenleg hat aktív zenekar tagja, játszik duóban, koncertzenekarban, dzsesszegyüttesben, de partizenekarral is, így fellépésekből nincs hiány. A Szekszárd Jazz Orchestra gitárosaként már több ízben élvezhette játékát a paksi közönség is.

– A mai napig nagyon szeretem a dzsesszt, bluest éppúgy, mint a funkyt, rockot, vagy éppen a popzenét. Mindig kihívásnak tartottam új területeken jól megfelelni, hitelesen játszani az adott stílusban – mondta, hozzátéve, hogy ír saját dalokat is. A kérdésre, hogy mennyire rögös az útja annak, aki ma zenészként biztosítaná a megélhetését, azt feleli: sok idő, energia, gyakorlás és nem utolsósorban szerencse kell, hogy azt csinálhassa az ember, amit igazán szeret.

– Az egész alapja a szerelem. Ha ez kellően nagy elhivatottsággal jár, és megfelelő szorgalommal párosul, akkor van esély arra, hogy többé váljon, mint egy hobbi. Ha egy hivatás a hobbiból növi ki magát, akkor ez a legtermészetesebb és a legszerencsésebb együttállása a dolgoknak – emelte ki. A kemény munka meghozta gyümölcsét, megalapozta az elismertséget a szakmában, hiszen Borbély Tamás olyan nagy nevekkel léphetett már színpadra, akiket egy hétköznapi halandó csak a lemezről ismerhet. – Nem a kézzelfogható eredményekre vagyok a legbüszkébb, hanem azokra az alkalmakra, amikor olyan szakmabeliekkel muzsikálhattam együtt, akiket nagyra tartok. Nagyon jó érzés volt, amikor egy olyan ember, akire példaképként tekintek, teljesen egyenrangú kollégájaként kezelt – meséli.

A paksi zenész játékában azonban egy időre a hazai közönség nem gyönyörködhet, ugyanis első próbaútja után újabb szerződést kapott Németország legnagyobb hajótársasága, az AIDA Cruises egyik luxus tengerjáróján. A hajótársaság exkluzív járművei bejárják a Földközi-tenger térségét, a Kanári-szigeteket, az Északi- és Balti-tengert, a karibi térséget, Amerikát, valamint Ázsiát és Dubajt.

A Tamást felkérő partizenekarnak a próbameghallgatás után azonnal szerződést ajánlottak, így első útja élményeiről már be is tudott számolni. – Eddig főleg a Földközi-tengeren jártunk, idén eljutunk Európa északi részére, a Balti-térségbe és Afrika nyugati részére is. A munka kiváló, esténként mi szolgáltatjuk a tánczenét. A munkakörülmények első osztályúak, a szervezés korrekt. Nagyon lelkiismeretes és profi a személyzet munkához való hozzáállása az egész hajón – részletezi Tamás. Elárulta azt is, hogy a zenészek számára lényegében az egész nap szabad, így a vendégekkel együtt felfedezhetik az új tájakat, vidékeket. A zenében kitűzött céljairól csak annyit szögezett le: ez egy végtelen folyamat, éppen ez benne a szép, nincsen egy megérkezési pont. Mindig lesz hová fejlődni.