Félidőben – Leber Ferenc

Az egykori újváros, valamint a hozzá kapcsolódó déli és nyugati terület alkotja a hetes választókörzetet. A lakótelepig húzódó kertvárosi terület a város déli kapuja. A körzet képviselője Leber Ferenc, aki alpolgármesterként is segíti az önkormányzat munkáját.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Magyarországon kevés olyan élhető város van, mint Paks. Minden megtalálható itt, amire egy embernek szüksége van. Tiszta a levegő, hiszen egyetlen olyan ipari létesítmény sincs, ami szennyezné – az atomerőmű egy igen tiszta környezetet teremtő üzem –, emellett ma már kevés olyan helyet lehet találni hazánkban, ahol minden szabadidős tevékenységhez járul egy létesítmény: van uszodánk, strandunk, jégpályánk, sportcsarnokaink, futballpályáink. Ezeket ki is használják a polgárok, sorolja Paks előnyeit Leber Ferenc.

Szeretne többet tenni a közért és azért a körzetért, ahol él. Ez a gondolat indította el a helyi politikusi pályán városunk alpolgármesterét. 2010-ben, amikor úgy döntöttek a választópolgárok, hogy bizalmat szavaznak neki, többféle problémára kellett megoldást keresni a hetes körzetben. A járda- és útfelület-javítások, a csapadékvíz-elvezetés rendszeresen napirenden szereplő kérdés azóta is, meséli a képviselő. – Kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy a konzervgyári lakások alagsoránál a gyakori csapadékvíz-betöréseket megakadályozzuk – ígérte Leber Ferenc a választások idején.

– Azóta történt előrelépés, a végleges megoldás kidolgozása nem egyszerű – mondja beszélgetőpartnerem, aki szerint a hagyományos, régi vízelvezető árkok átalakítása nem segítette a probléma felszámolását. Bár az alvég és a volt Békaváros irányában az új átemelő szivattyúk üzembe állításának köszönhetően megoldódni látszik a csapadékvíz-elvezetés, a volt konzervgyár előtti főutcaszakaszon a probléma megoldása még várat magára. Több elképzelés megfordult már a tervezőasztalon, de egyik sem hozott volna kielégítő megoldást.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

A hetes körzetet érintő jelentős fejlesztés volt, amikor első ütemben újjáépült a meglévő kerékpárútszakasz a gimnáziumtól a Nyárfa utcáig, majd 2012-ben folytatva a programot a Kölesdi útig. – Célunk, hogy a kerékpárút-hálózat Paks egész területén kiépüljön. Az elképzelés újabb állomásaként idén elkészül a Csámpáig tervezett kerékpárút, amelyet az év második felétől már használhatunk. Az európai uniós támogatással megvalósuló beruházás az atomerőműben dolgozók, valamint a kirándulni szerető családok örömét is szolgálja – mondja a képviselő, akitől azt is megtudtuk, hogy következő lépésként sorra kerülhet az északi irányba, Dunakömlőd felé tervezett kerékpárút megépítése
A ciklus nagyberuházásait sorolva, az inkubátorházról szólva Leber Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy az ősszel átadott létesítmény nem csupán az ipari park fejlődése és a kezdő vállalkozások segítése szempontjából jelent előrelépést. Véleménye szerint ez jó példa arra, hogy ösztönözzék a helyi vállalkozásokat, hogy a lakóházas övezetekből próbálják meg a telephelyüket áthelyezni az ipari parkba, óvva a lakóövezetek nyugalmát. Az út- és járdajavításokat érintve arról kaptunk felvilágosítást, hogy a DC Dunakom Kft.-vel kötött közszolgáltatási szerződésnek köszönhetően több balesetveszélyes járda- és útburkolatszakasz újult már meg körzetében is. A képviselő türelmet kér, mint elmondta, a most zajló nagyberuházások miatt szorultak kissé háttérbe a nagyobb útrekonstrukciók. A hetes körzetben két utca teljes körű korszerűsítése szerepel a tervek között, az Ady Endre és az Újtemplom utca alsó szakasza. Ha a két helyszín valamelyikén megjelennek a munkagépek, egy másik régi elképzelés is megvalósulhat a körzetben: autóbusz-parkoló építését tervezik a Szentlélek-templommal szemben lévő üres területre.
A Kölesdi út neuralgikus pont a hetes körzet közlekedésében. Számos olyan cég működik a körzetben, amelynek a működéséhez kapcsolódó tehergépjárművek terhet rónak az utakra, zavarják az ott élőket, veszélyeztetik a házakat. A Kölesdi út nem az önkormányzat tulajdonában van, ezért a teherforgalomtól való mentesítése nem könnyű feladat. – Útcserére irányuló kérésünket nem fogadta el a közútkezelő, azt tudtuk csak elérni, hogy 15 tonnás súlykorlátozó táblákat helyeztek ki, így a nehézgépjárműveknek az elkerülőút felé kell haladniuk. Megoldást jelenthetne a problémára, ha sebességcsökkentést érhetnénk el, és egy gyalogátkelő kerülne a Kölesdi út Tolnai úti szakaszához, illetve, ha biztosítva lenne a Vadász utca felől a balra kanyarodás lehetősége. Eddig nem sikerült előrelépést elérnem ebben a két ügyben, de nem mondtam le róla – meséli tovább a ciklusban történteket a városatya.
A körzetben lakók gyakorta megkeresik problémáikkal képviselőjüket fogadóóráin, személyesen, telefonon és elektronikus úton is. Előfordul, hogy nem szokványos ügyekben – például szomszédok közötti vitás kérdésben – kérik közbenjárását. Ahol tud, szívesen segít. Leggyakrabban a már említett vízelvezetési kérdések szerepelnek napirenden, másfél millió forintos éves keretét ezekre fordította Leber Ferenc. A fejlesztések mellett társadalmi kérdések is felmerülnek olykor a hetes körzetben, itt él a város roma lakosságának többsége. A választásokkor célként megfogalmazott cigány közösségi ház létrehozása Tell Edit alpolgármester munkájának és a Paksi Roma Nemzetiségi Önkormányzat közreműködésének köszönhetően megvalósult, ha nem is a körzetben. A tanoda elindításával és számos közösségformáló rendezvény megszervezésével a ház jó integráló hellyé vált, tudtuk meg.

– Bármennyire is romlik Magyarországon a gazdasági helyzet, és ez jelentősen érinti a roma lakosságot is, Pakson komoly lépéseket tettünk az ellensúlyozására. Városunkban ez szerencsére kevésbé okoz problémát – hangsúlyozza Leber Ferenc, akire alpolgármesterként is feladatok várnak. A városi rendezvényeken való aktív részvételen kívül átfogó képpel kell rendelkezzen a város fő folyamatairól, bekapcsolódva a polgármesteri hivatalt érintő különböző ügyekbe. Ahogy azt a képviselő mondja, a város gazdaságilag stabil, jelene és jövője összeforr az atomerőművel. A munkahelyteremtés, a biztonságos és olcsó energiaellátás – ez csak néhány hozadéka a vállalat jövőjével kapcsolatos terveknek. Mindenki szeretne megfelelő számú és minőségű munkahelyet Pakson, ehhez elengedhetetlen, hogy az üzemidő-hosszabbítással tovább működjenek a meglévő blokkok, ami az ellátásbiztonság és az energiaárak megfelelő szinten tartása miatt is fontos. Az új blokkok építése pedig hozzásegíthet a gazdasági növekedés beindításához is – mondja Leber Ferenc, aki hozzátette: bár jó néhány évnek kell még eltelnie ahhoz, amíg termelő üzemként nézhetünk az új blokkokra, de mivel a kezdeti lépések megtörténtek, és a kormány komolyan gondolja megépítésüket, minden paksi bizton számíthat arra, hogy a beruházás megvalósul, biztos jövőt teremtve a legtöbb paksi számára.