Felfüggesztette működését a Vöröskereszt paksi elnöksége

Felfüggesztette működését április végéig a Vöröskereszt paksi elnöksége azzal az elhatározással, hogy ha nem tudják elérni céljukat, feláll a teljes vezetőség. A döntést szerdai küldöttgyűlésükön hozták, ahol Ferencziné Vesztergombi Klára beszámolóját hallgatták meg, majd a munkaviszonya megszűnésével foglalkoztak. Ez utóbbi miatt demonstrál a vezetőség a működés felfüggesztésével.

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

– Az alapprobléma, hogy a megyei igazgató gazdasági okokra hivatkozva csökkenteni akarta a városi titkár (hivatalosan területi munkatárs) munkaidejét 8-ról 6 órára – kezdte dr. Csuta Tamás, a paksi szervezet elnöke. Mint mondta, Ferencziné Vesztergombi Klára ezt nem fogadta el, ezért megkapta a felmondását. 25 év után, két évvel a nyugdíj előtt elküldték. Dr. Csuta Tamás kiemelte, nagyon elégedettek a titkár munkájával, eredményes a Paks térségi szervezet, ami a megyeszékhely után a második legnagyobb, egymást érik a programok. Ezt egyébként a titkár beszámolójában alá is támasztotta, felsorolta programjaikat, amelyek a szeretetvendégségtől az elsősegélynyújtó tanfolyamon át a véradóbálig nagyon szerteágazóak. Eredményes a szervezet legfontosabb feladatában, a véradásszervezésben is olyannyira, hogy már a tervezésnél is az elvárt 5% magasabb értéket irányoznak elő. A tényleges eredmények még ezt is meghaladják, a megyében kimagaslónak számít, hogy a lakosság 6,26%-a jelenik meg donorként, összegezte Ferencziné. Tavaly közel háromezren mentek el véradásra, 219 új véradót sikerült megnyerni az ügynek. A titkár beszámolóját követően egymás után emelkedtek szólásra a tagtelepüléseken működő szervezetek küldöttei. Elmondták, hogy kimagaslónak tartják az eddig végzett munkát, indokolatlannak a csökkentést. Ezt – mint aláhúzták – gazdaságilag sem lehet alátámasztani, hiszen Ferencziné Vesztergombi Klára védett korban van, ezért 50%-os járulékot kell utána fizetni és, ha ezt, illetve a végkielégítés összegét figyelembe veszik, nem drágább az alkalmazása, mint egy hatórás, fiatalabb dolgozóé.

Az ülésen megjelent Gulyás Katalin megyei igazgató, a megyei szervezet három képviselője társaságában, felolvasta Göndöcs Miklós, a Magyar Vöröskereszt elnöke levelét, amelyben egyrészt arról írt, hogy a szervezet országos szinten takarékossági lépésekre kényszerül. Kiemelte azt is, hogy foglalkoztatás a megyei igazgató és a vezetőség kompetenciájába tartozik, a városi szervezeteket e tekintetben egyeztetési jog nem illeti meg. Gulyás Katalin emlékeztetett arra, hogy a megyei elnökség határozatát hajtotta végre, amikor a paksi titkár munkaidejét csökkenteni akarta, de a többi érintettel ellentétben ezt ő nem fogadta el. A grémium januári ülésén döntött úgy, hogy hatórás részmunkaidőben foglalkoztatja az alkalmazottakat, kivétel Tamási egy pályázati projekt miatt. Köllő Imre, a paksi elnökség egyik tagja ennek kapcsán azt mondta, éppen ez bizonyítja, hogy az igazgatónak volt mérlegelési joga, és ezzel Paks esetében is élhetett volna tekintettel a felsorolt okokra, illetve arra, hogy Pakson működik az ország egyetlen nukleáris létesítménye, ezért a Vöröskereszt szervezetének működését hibás döntés veszélyeztetni.

– Éppen az hiányzik ebben az eljárásban, ami a Vöröskereszt jellemzője, az emberiesség – húzta alá Köllő Imre. Sérelmezte, hogy a megyei vezetőség nem kezeli őket partnerként, a téma kapcsán írt levelekben például következetesen „önkéntesnek” szólították őket. Ez Gelencsérné Tolnai Klára madocsai polgármestert is szólásra késztette. Azt mondta, hogy a szervezet alapvetően éppen az önkéntességre épül. Dr. Csuta Tamás elnök azt emelte ki, hogy jogilag minden bizonnyal megfelelő döntést hozott a megyei igazgató, de az emberséget, empátiát, segíteni akarást hiányolja a magatartásából. Köllő Imre hozzátette, hogy a tervszerű, átgondolt, céltudatos munka eredményeként ma már a Vöröskeresztet a kistérségben Ferencziné Vesztergombi Klárával azonosítják, rendkívül eredményes munkát végzett, amit – tette hozzá – reményeik szerint tovább folytathat. A titkár munkaviszonya április 28-ig tart, az elnökség addig szünetelteti tevékenységét és, ha nem nyert az ügy megnyugtató megoldást, befejezik a munkát. Ferencziné Vesztergombi Klára pedig munkaügyi bírósághoz fordult.