Folytatást követelnek a Houdinis-rajongók

Fotó: The Houdinis/facebook.com
Fotó: The Houdinis/facebook.com

Akár egy osztálytalálkozó, így jellemezte Orbán Gyula is, Gallyas Vilmos is a Houdinis paksi koncertjét. 14 évnyi szünet után állt újra színpadra az egykori – talán nem túlzás, ha azt mondjuk – legendás paksi zenekar. Lehet, hogy saját hazájukban nekik sem sikerült prófétának lenni, mindenesetre országos hírnevet szereztek maguknak és megfordult soraikban néhány olyan zenész, aki még ma is szereplő a zene hazai színpadán…

Egyikük Orbán Gyula, a Heaven Street Sevenből (HS7) és a Túlvilág zenekarból ismert dobos. Mint felidézte, az akkoriban indult underground muzsika híveivé váltak, az angol gitárzene volt a mindenük, azt akarták tolmácsolni közönségüknek. A később „poszt-punkosnak, dark wave-esnek” jellemzett Houdinist 1988-ban négyen alapították. Orbán Gyula dobos mellett Gallyas Vilmos basszusgitáros, Balczer Gábor gitáros és Csuprik Tamás énekes, aki – ahogy akkoriban mondták – disszidált az USA-ba, ahol nem sokkal később tisztázatlan körülmények között meghalt.

Ahogy minden zenekarban, itt is történtek személycserék, megfordult a csapatban például a Quimby frontembere, Varga Livius és Kiss Tibor, illetve bátyja, Endre, aki a HS7-ben is gitározott. Az igazi, ahogy Orbán Gyula fogalmazott, az első formáció, az ős-Houdinis volt, ezt akarták visszahozni. Egészen pontosan az általa képviselt hangzást, az akkori dalokat rögzíteni és hátrahagyni az utókornak. Gyula emlékei szerint talán két éve emlegetik már, hogy megfelelő minőségű stúdiófelvételeket kellene készíteni. Most végre nemcsak eljött az idő, hanem elég is volt arra, hogy elkészüljenek és sikerült megnyerni két remek zenészt is az ügynek. Az alapítóhármashoz az Ivan and The Parazol énekese, Vitáris Iván csatlakozott, aki Gyula szavai szerint „iszonyatos tehetséges és ugyanaz a karma, mint Csuprik Tamás volt”. A másik srác, Pintér Norbert tehetséges gitáros, road a Heaven Street Sevennél.

Mindennek tükrében sem volt kis feladat, amit vállaltak, hiszen a többiek már nem zenélnek aktívan, Balczer Gábor öt-hat HS7-ben eltöltött év után búcsúzott a muzsikusélettől, Gallyas Vilmos pedig a Túlvilág óta csak a maga kedvéért porolja le basszusgitárját. – Az a szórakozás számomra, ha megtanulok más együttesektől számokat. Közben felfrissítettem a régi számainkat is – árulta el. Mint mesélte, először tavaly húsvétkor jöttek össze próbálni a zeneiskolában, aztán legközelebb ősszel, az utóbbi időben azonban már keményen készültek, hetente kétszer-háromszor utaztak Budapestre próbálni. Eleinte a stúdiófelvétel kedvéért. – Aztán úgy gondoltuk, hogy ha már felszívjuk magunkat, mutassuk meg a közönségnek is – mesélte Orbán Gyula. Mint mondta, a Houdinis alakulása idején teljesen más volt egy koncert promóciója, mint most, hiszen nemhogy internet, de mobiltelefon sem volt. A dolog mégis működött.

És persze működött most is, közel 15 évvel az utolsó fellépés után. A visszatérőkoncerten telt ház volt a Café Bongóban.
– Nagyon szuper volt! Nagy banda vagytok még mindig, tetszik a két új tag, beillenek, hoznak egy kis új színt, de valójában Houdinis maradt! Bárhol fogtok játszani, ott leszek…- Ezt Csiszár Szabolcs írta az együttes Facebook-oldalán. Decsi Béla viszont lapunknak mondta el, hogy nagy öröm volt számára a koncert, hiszen annak idején nagy rajongójuk volt. Sőt, annál is több, hiszen sokat vitte a fiúkat koncertekre a szívóbenzines, 1300-as Ladájával. A koncert – mint mondta – nemcsak azért volt jó, mert hallhatta őket ismét, hanem azért is, mert összefutott rég nem látott haverokkal. – Remélem, lesz folytatás – fűzte hozzá.

Ez a kívánsága nem biztos, hogy teljesül annak ellenére, hogy a zenekar tagjai is élvezték a visszatérést. – Olyan volt, mint régen, előjött a fiatalos hangulat – foglalta össze Gallyas Vilmos. Hozzátette: biztos, hogy felvesznek néhány régi számot, némelyiket újraértelmezve, meg azt az újat, ami erre az alkalomra készült Vitáris Iván szövegével. Hogy ezekből lemez lesz-e, vagy a világhálón teszik közzé, még nem döntötték el. Azt igen, hogy több koncert nem lesz. De azért azt nem mondják, hogy soha többé.