Mérséklik az árvízveszélyt

Forrás: Colas Alterra Építőipari Zrt.
Forrás: Colas Alterra Építőipari Zrt.

Már javában zajlik az európai uniós támogatással, az Országos Vízügyi Főigazgatóság beruházásában megvalósuló árvízvédelmi nagyprojekt kivitelezése. A Duna-projekthez kapcsolódó munkálatok már Paks térségében is megindultak és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén kilenc település külterületét érintik. A teljes, három kivitelezési szakaszból álló Duna-projekt több mint 28 milliárd forintból valósul meg, az árvízvédelmi nagyprojekt közép-dunántúli régióra eső munkálatai Bölcske és Báta között mintegy száz kilométeres szakaszt ölelnek fel. Bölcske, Madocsa, Paks, Gerjen, Dombori, Tolna, Bogyiszló, Decs és Báta térségben mintegy három és fél milliárd forintot fordítanak az árvízi biztonság növelésére.

– A munkálatok előkészületei már 2012 szeptemberében megkezdődtek, majd a terület lőszermentesítését követően október 26-án láttunk neki a kivitelezési munkálatoknak – tájékoztatott Wendl Péter, kivitelező Colas Alterra Kft. építésvezetője. A szakember hozzátette, jelenleg folyamatban van nyolc paksi műtárgy felújítása: a kivitelezők már megkezdték a város külterületén a 6. számú főutat keresztező átereszek, valamint az azokra épült zsilipek felújítási munkálatait.

– Ezek az átereszek segítik a településekről összegyűlő csapadékvíz Dunába jutását. Az átereszekre épült zsilipek magas vízállás esetén megóvják attól a várost, hogy az víz alá kerüljön – tájékoztatta a Paksi Hírnököt az építésvezető. A Dunakömlőd–Paks vasúti pálya és árvízvédelmi töltés csatlakozásánál a vízkárelhárítási feladatok hatékony végrehajtása érdekében szintbeli vasúti átjáró épül. A munkálatok iparvágányon zajlanak, a vasúti közlekedést nem érintik. Továbbá Paks térségében 3,4 kilométer, Dunakömlőd és Bölcske között 18 kilométer szilárd burkolat épül a töltéskoronán, segítve ezzel az árvízi védekezést. A kivitelezés december 31-ig tart. A Duna-projekt munkálatainak egyik különleges eleme az 1896-ban épült Báta I. szivattyútelep rekonstrukciója. Emellett a kivitelezés során kiemelt figyelmet fordítanak a Gemenci-erdő védelmére és a közérdekű árvízvédelmi beruházás során tartósan munkanélküli személyek is segítenek. Wendl Péter elmondta, a fejlesztés a területen élő lakosok életét és értékeit nagy biztonsággal megóvja és a beruházásnak köszönhetően csökken az árvízveszély is.

Az Európai Bizottság idén februárban hagyott jóvá egy 91 millió eurós támogatási programot Magyarországnak a Duna völgyében árvíz-megelőzési beruházások finanszírozására, az ott élő 510 ezer ember biztonságának fokozása érdekében a Duna-stratégia keretében. A kohéziós alap keretéből folyósítandó támogatásból részben új árvíz elleni védműveket hoznak létre, részben pedig a már meglévőket korszerűsítik. A Duna egyébként leghosszabban Magyarországon folyik keresztül. Az Eumet tavaszi időszakra vonatkozó hidrológiai előrejelzése szerint hazánk jelentősebb vízszintemelkedés kialakulására leginkább március végén, április elején számíthat.