Félidőben – dr. Nagy Tibor

A tömbbelső-felújítások és a panelprogram folytatását, utcarekonstrukciót, valamint a játszóterek biztonságosabbá tételét ígérte egyebek mellett 2010-ben választási programjában dr. Nagy Tibor, aki a hatos számú választókerület önkormányzati képviselőjeként dolgozik a várost vezető testületben.

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Dr. Nagy Tibor 1985-ban határozott úgy, hogy munkahelyéül, majd 1993-ban, hogy otthonául választja városunkat. Sokáig az atomerőmű jelentette a képviselő számára Paksot, elmondása szerint akkor vált igazi helyi polgárrá, amikor úgy döntött: közéleti szerepet vállal. 2007-ben csatlakozott a városi Fidesz-csoporthoz, 2009-ben elnökségi tagja, majd 2011-ben elnöke lett a szervezetnek. Az önkormányzati választások idején már a Toldi utcában lakott családjával, de mivel előtte hét évig a Kurcsatov utcában élt, szívesen vállalta a körzet képviseletét.

Az önkormányzat alapvető feladata, hogy a Pakson élő emberek igényeit minél jobban kiszolgálja, minél kedvezőbb életkörülményeket teremtsen. Ezért támogatja a város évek óta a panelépületek energiatakarékos felújítását. 2010-re a lakótelepi épületek több mint 60%-a korszerűsödött. 2011-ben állami kiírás híján helyi pályázat sem volt. Ebből adódóan 2012-ben olyan nagy volt az érdeklődés a helyi kiírásra, hogy a képviselő-testület az eredetileg tervezett forrás dupláját különítette el a célra, így több mint 100 millió forintot biztosított a pályázóknak. A hatos körzetben a panelek mintegy 70%-a szigetelt, és új nyílászárók segítik a rezsiköltségek csökkentését. Az energiatakarékos felújítást támogató lehetőséget idén is biztosítja az önkormányzat, tudtuk meg dr. Nagy Tibortól. Az önkormányzat nagyban hozzájárult a lakótelepen élők komfortérzetének javításához a tömbbelső-felújítások elindításával, folytatja a képviselő, a program során a hatos körzetben újult meg három terület: a Barátság utcától a Kodály Zoltán utcáig. Ez a program is tovább folytatódik a ciklusban: 2013-ban a hetes körzetben egy teljes tömbbelső rekonstrukciójával, a hatosban egy kisebb tömbbelső felújításának tervezése kezdődik el, a megvalósítást 2014-re tervezzük – meséli.

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Régóta húzódó, nagy teher a lakótelepi központi park és a művelődési ház felújítása az önkormányzat számára, folytatja a képviselő. A néhány éve elkészített terv megvalósítása közel másfél milliárd forintot emésztene fel, pályázati támogatást eddig nem sikerült nyerni rá. A testület most úgy döntött, hogy ütemekre bontva valósítja meg a tér teljes rekonstrukcióját, idén elkészülnek az új, ennek megfelelő tervek, jövőre az első ütem megvalósítása a cél. Első lépcsőben 2013-ban a Csengey Dénes Kulturális Központ parkolója biztosan új felületet kap – tudtuk meg dr. Nagy Tibortól. A ciklus önkormányzati beruházásaként növekedett is a parkolók száma a körzetben az Újtemplom utcaiak nagy örömére. Megújult és bővült a Barátság úti rendelő parkolója, így a parkolási nehézségek enyhültek a környéken. A parkolási rend betartását (időkorlátos zóna is van a körzetben) a városgondnokok vizsgálják, munkájukat a hamarosan felállítandó közterület-felügyelet is segíti majd, rájuk a diszkók ideje alatti rendfenntartásnál is számít majd a képviselő, bár az utóbbi időben – a paksi rendőrkapitánysággal történt megegyezésnek köszönhetően – csökkenni látszik a rendzavarások száma, meséli.

– Komplett útfelújításra ebben a körzetben nem került sor az elmúlt két évben, csak a szükséges burkolatjavításokat végeztük el. Most, hogy a város a szükségszerű, infrastrukturális nagyberuházásai a végéhez közelednek és források szabadulnak fel, erre is nagyobb energiát fordítunk. A ciklus végéig több út felújítását tervezzük. Idén korszerűsödik az Újtemplom utca és az Ifjúság út, 2014-ben pedig a Gesztenyés út ASE-pálya előtti részének átépítését szeretnénk megvalósítani, ennek tervei várhatóan idén elkészülnek – tájékoztat a városatya. A választási programban szerepelt a Rajk László utcában élők számára a csapadékvíz-elvezetési problémák megszüntetése. A megoldás megszületett: az érintett lépcsőházak elé víznyelőket telepítettek, elvezetve a felgyülemlő vizet a központi csapadékvíz-lefolyókba. Szintén ígéret volt a játszóterek biztonságosabbá tétele. Három nagy játszótér van a körzetben, körbekerítésükkel sikerült a nemkívánatos látogatókat, kutyákat, macskákat és éjszakai randalírozókat is kizárni, az önkormányzat a továbbiakban is folyamatosan biztosítja a terek karbantartását, a játékok használhatóságát, tudtuk meg.

A galambok elszaporodása sok kellemetlenséget okoz a lakótelepen élőknek, így a körzetben lakóknak is. – Ez nem igazán sikertörténet, meséli a képviselő – hiszen nehéz önkormányzati szinten megoldást találni. A probléma kezelésére történtek lépések, több tömbben egy vállalkozó elvégezte a galambmentesítést, de ez nem minden lépcsőházban történt meg, így végleges megoldás nem születhetett. A szakemberrel felvesszük a kapcsolatot, megvizsgáljuk, hogy megbízásával tehetünk-e önkormányzati szintű lépéseket az ügyben – mondja a képviselő. A Csengey Dénes Kulturális Központ mellett több gyermekintézmény, bölcsőde, óvoda és a város legnagyobb általános iskolája is a hatos körzetben működik. A változások ellenére az elmúlt időszakban biztosított, az átlagosnál magasabb színvonalat a jövőben is garantálja az önkormányzat. Az idei költségvetésben is szerepelnek nagyobb volumenű intézményfelújítások, többek között a II. Rákóczi iskolát érintően, tájékoztatott dr. Nagy Tibor.

A körzetben élők rendszeresen felkeresik megoldásra váró problémákkal, kéréseikkel képviselőjüket. A havonkénti fogadóóráira is nagyszámú érdeklődő érkezik, sokszor hosszú órákon át beszélnek a feladatokról. Képviselői keretét minden esztendőben a lakosság kéréseihez igazodva használta fel a városatya, így kerültek korlátok a balesetveszélyes lépcsőházak melletti lépcsősorokhoz, padok, hulladékgyűjtő edények a közterekre. A körzetben megvalósított fejlesztéseken túl több, a város életét jelentősen meghatározó beruházás is jellemzi a ciklust. Ezek közül nem mindegyik hoz látványos változást a mindennapi életben, de megvalósításuk nagyban javítja az életminőséget Pakson – hangsúlyozza dr. Nagy Tibor, aki két szakbizottságban, a gazdaságiban és a pénzügyi, jogi és ügyrendi bizottságban is segíti a testületi munkát.

– A szakbizottsági megbeszéléseken történik az előterjesztések vizsgálata, a módosító javaslatokat a frakcióüléseken is áttárgyaljuk. Itt dőlnek el a nagy dolgok, sokáig elhúzódó tárgyalásokon döntünk a város ügyeiről, vitáink vannak, de amit ott megszavazunk, azt a frakciófegyelem betartásával a teljes frakció támogatja a testületi üléseken – tudtuk meg. Ahogy azt dr. Nagy Tibor mondja, a lakótelep megépítése az atomerőmű-beruházás keretében történhetett meg, ez csak az egyik hozadéka annak, hogy a vállalat Pakson működik. És nem csak a várossá válást segítette a cég léte, otthonunk jövőjének, fejlődésének is záloga – teszi hozzá. A képviselő reményei szerint a következő években is elegendő munkahely-lehetőséget biztosít a paksiaknak a bővülő atomerőmű, biztosítva lesz a gazdasági háttér az önkormányzati intézmények jó színvonalú működtetéséhez és tovább szépül a város: új köntösbe öltözik a Csengey központ, a Városháza és a Deák-ház.