Osztrák szakemberek tapasztalatcserén

Ausztriából fogadott vendégeket a Radioaktív Hulladékkezelő Nonprofit Kft. Az osztrák csoport Seibersdorfból érkezett és radioaktív hulladék elhelyezéssel foglalkozó szakemberekből állt.  Ausztriában nem termelnek nukleáris energiát, de volt egy kutatóreaktor, amelynek leszerelési hulladéka, valamint az iparban, egészségügyben, mezőgazdaságban és a kutatások során keletkezett radioaktív hulladékok elhelyezését meg kell oldani. A kapcsolat a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás látogatásával kezdődött.

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

A nagyjából tucatnyi szakemberből álló csoportot csütörtökön, Pakson fogadta dr. Kereki Ferenc és az RHK Kft. szakembergárdája. A cég munkáját, hazánk hulladékelhelyezési koncepcióját előadások során ismertették, majd bemutatták a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját. Másnap Bátaapátiban folytatódott a látogatás. Dr. Günter Hillebrand, a Nuclear Engineering vezérigazgatója a Duna közelségére is utalva azt mondta, egy csónakban eveznek azok, akik radioaktív hulladékkezeléssel foglalkoznak, éppen ezért – hangsúlyozta – fontos, hogy kicseréljék tapasztalataikat, megismerjék a működő, jó megoldásokat. Hazánkba azért jöttek, hogy a kis- és közepes aktivitású hulladékok végleges tárolásáról és a nagy aktivitású hulladékokkal kapcsolatos elképzelésekről tudjanak meg többet. Dr. Kereki Ferenc azt mondta, nemzetközi szinten megnőtt az érdeklődés munkájuk iránt azóta, amióta átadták a bátaapáti tárolótér földalatti kamráját.

Magyarország nagy lépést tett azzal, hogy döntött a kis és közepes aktivitású hulladékok végleges elhelyezéséről és megnyitotta a tárolót Bátaapátiban. Ez a lépés nagy visszhangot keltett nemzetközi szinten is – emelte ki. Emlékeztetett rá, hogy az Európai Bizottság képviselője, Ute Blohm Hieber is részt vett az avatóünnepségen és elismeréssel nyilatkozott Magyarország eredményeiről. Azóta is követendő példaként emlegeti hazánkat azon országok számára, amelyek nem nukleáris nagyhatalmak, de működtetnek atomerőművet, összegezte.