Hírek röviden

Véradást tart április 9-10-én a Vöröskereszt helyi szervezete. Az egészséges donorjelöltek 9 és 16 óra között jelenhetnek meg a Csengey Dénes Kulturális Központban, ahol először egy rövid vizsgálaton vesznek részt, írja a fortunaradio.hu.

A járások megalakulásakor Tengelic a paksi körzetközponthoz került. A közlekedés
javítása érdekében a község polgármestere, Gáncs István a Gemenc Volán Zrt-t menetrend-változtatásra kérte, amely június elsejétől lép érvénybe. Paksról a Szent István tér helyett a központi autóbusz-állomásról indulnak majd a járatok. Több, eddig csak Biritópusztáig, illetve Hegyesmajorig közlekedő busz elmegy Tengelicig, illetve Paksig.

A rendkívüli időjárás, a sok csapadék miatt pinceomlások, partfalcsúszások történtek Pakson és Dunakömlődön is nemrégiben. Mintegy 8-10 pince és 2-3 partfal állapota vált kritikussá. Ilyen esetekben a bejelentést követően helyszíni szemlét tartanak, ahol megvizsgálják, hogy mekkora a probléma, veszélyeztet-e emberéletet, lakóházat, érint-e közterületet, és kinek a hibájából következett be a káreset. Mindezek ismeretében kezdődhet a kárelhárítás, amelynek költségei – a helyszíni szemle megállapításai alapján, részben vagy egészében – az önkormányzatot vagy az ingatlantulajdonost terhelik. Bizonyos esetekben akkor is adhat támogatást az önkormányzat a helyreállításhoz, ha a pinceomlás, partfalcsúszás nem érint közterületet.