Megjött az állásfoglalás: repülnek az utcanevek

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

Megkapta a város a Magyar Tudományos Akadémiától kért állásfoglalást az utcanévváltozások kapcsán, eszerint Pakson nyolc utcanév módosítására lesz szükség. Ezek az Alpári Gyula, a Rajk László, a Szabó Erzsébet, a Takács György, a Wiedemann Antal, a Ságvári Endre, a Zalka Máté és az Április 4 utca lesz. Az ezzel összefüggő okmánycsere ingyenes lesz a paksi okmányirodában, erről az érintettek külön tájékoztató levelet kapnak. Döntés az új utcanevekről várhatóan a májusi képviselő-testületi ülésen születik.

Mint ismeretes, január elsejétől nem viselheti közterület olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, illetve olyan kifejezést vagy szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal, döntött az országgyűlés.

Az önkormányzatoknak jogszabályban rögzített kötelezettsége az ilyen jellegű utcanevek megváltoztatása, mint ahogy cégek, intézmények, civilszervezetek és sajtótermékek sem viselhetnek ezentúl diktatórikus múltra utaló nevet. Pakson nyolc utca érintett. Ezek kapcsán, mivel a törvényalkotó lehetőséget ad rá, az önkormányzat korábban kikérte a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását. A tudományos, szakmai szempontú vizsgálatot az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja végezte el. Az állásfoglalást követően a kommunista nevekről településenként egyedi döntést kell hozni, ez a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek feladata. Ahogy lapunk korábban megírta, a névváltoztatás kapcsán felmerültek már ötletek, a lehetőségek között szerepel több virágnév, de híres paksiak közül is választani lehet majd és kikérik a lakosság véleményét is.