Pakson extrém alacsony a feketegazdaság

Dunaújváros, Budapest és Paks a legtisztább a feketegazdaság szempontjából, a legmagasabb a feketegazdaság aránya a viszonylag tehetős vidéki városokban, illetve különösen Bács-Kiskun megyében. Az MKIK GVI kutatói azt vizsgálták, hogy mely kistérségben lényegesen magasabbak a lakossági fogyasztási kiadások a bejelentett jövedelmekhez mérten.

Dunaújváros, Budapest és Paks a legtisztább a feketegazdaság szempontjából, a legmagasabb a feketegazdaság aránya a viszonylag tehetős vidéki városokban, illetve különösen Bács-Kiskun megyében – írja a napi.hu, legalábbis ez derül ki az MKIK GVI tanulmányából. Az MKIK GVI kutatói azt vizsgálták, hogy mely kistérségben lényegesen magasabbak a lakossági fogyasztási kiadások a bejelentett jövedelmekhez mérten. A fogyasztási szokásokat a villanyszámla, személygépkocsi-ellátottság, a járművek életkora és a kábeltévéhasználat aránya alapján mérték. A kutatók emellett tényként fogadták el azt a becslést, hogy Magyarországon a rejtett gazdaság mértéke a GDP 17-18 százalékára rúg.

A különböző módon végzett kalkulációk alapján az látszik, hogy ahol egy-két nagyvállalat a térség fő foglalkoztatója – ez Dunaújváros és Paks esetében látszik jól –, extrém alacsony a feketegazdaság aránya.