Gyermekeinkért Díjat kaptak

Bár nem egy intézményben dolgoznak, arra tették fel az életüket, hogy tanítsák, neveljék a gyermekeket, s feladatukat az első perctől nagy elhivatottsággal végezzék. Ezt a példa értékű munkát Gyermekeinkért Díjjal köszönte meg a paksi képviselő-testület Till Józsefnének, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatójának és Báthoryné Borsai Évának, a Bezerédj Általános Iskola és Diákotthon gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokat is ellátó pedagógusának.

Fotó: Szaffenauer Ferenc
Fotó: Szaffenauer Ferenc

Báthoryné Borsai Éva Pakson végezte általános és középiskolai tanulmányait. Már jóval a pályaválasztás előtt tudta, hogy gyerekekkel szeretne foglalkozni, csak még a korosztályt tekintve volt bizonytalan. Végül megszületett a döntés, s három osztálytársával együtt a Kaposvári Tanítóképző Főiskolára felvételizett. Miután lediplomázott, a Bezerédj Általános Iskolában kezdett dolgozni, s egy rövid kitérőtől eltekintve máig ott pedagógus.

Ahogy a méltatásban elhangzott, munkáját odaadással, önzetlenül, alázattal és nagy lendülettel végzi, immáron harmincnegyedik esztendeje. Volt napközis nevelő, első-második, illetve harmadik-negyedik osztályban tanító. Az eltelt évek alatt maga is visszaült az iskolapadba. 1995-ben elsőként vett részt a nyelvi, irodalmi és kommunikációs nevelési programban, azt követően pedig 1999-ben elvégezte a magyar nyelv és irodalom műveltségterületet, kiegészítve tanítói diplomáját, így már ötödik-hatodik osztályban is taníthatott magyart. Színházlátogatásokat szervez, diákjaival író-olvasó találkozókon vesz részt, és elkíséri őket a nyári cseresznyési táborba. Mentorként is tevékenykedik, patronálja az ifjú tanítójelölteket. Több mint tíz éve látja el a gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokat az iskolában. Ehhez szoros kapcsolatot épített ki a paksi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal, a Nagycsaládosok Paksi Egyesületével, és a polgármesteri hivatal gyámügyi csoportjával. Mint mondja, a gyermekek tantárgyi tudásának gyarapítása mellett nagy hangsúlyt fektet nevelésükre. Ha valamilyen nehéz helyzet adódik, általában az életből vett példával magyarázza el tanítványainak, hogy mi a megoldás. Ahogy meséli, gyakran találkozik egykori tanítványaival, akik elújságolják, hogyan alakult az életük, s ha olyan diákja mesél sorsa kedvező alakulásáról, akinek annak idején nehézségei voltak, az különösen nagy öröm számára, hiszen abban, hogy végül boldogult, talán a tanítónak is része volt. Báthoryné Borsai Éva két felnőtt gyermek édesanyja. Egyik fiánál már van egy 19 hónapos unokája és nyárra várják a másik kicsi jöttét. A kitüntetett kiemelte, hogy nagy megtiszteltetés a Gyermekeinkért Díj, és úgy érzi, hogy az elismerés kollégáinak és családjának is szól.

Fotó: Szaffenauer Ferenc
Fotó: Szaffenauer Ferenc

Till Józsefné eredetileg jogi pályára készült, de aztán megfogadva Tuba János bácsi tanácsát, végül a pedagóguspályát választotta, amit – bár a sikerek mellett kudarcok is érték – soha nem bánt meg. Első diplomáját a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar–történelem szakán szerezte, 1998-tól tanulmányokat folytatott a Budapesti Műszaki Egyetem Természet- és Társadalomtudományi Karán, ahol közoktatási vezetői oklevelet kapott, 2003-ban pedig a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész és középiskolai tanári diplomát szerzett. Első munkahelyén, a Dunaszentgyörgyi Általános Iskolában napközis nevelőként, majd osztályfőnökként, szaktanárként dolgozott. Itt találkozott Czuczor Márta nénivel, neki köszönheti elhivatottságát. 1981-től 2000-ig jelenlegi munkahelyének elődintézményében, a II. Számú, később Móra Ferenc Általános Iskolában osztályfőnöki, munkaközösség-vezetői feladatokat látott el. 1985-től szakfelügyelőként, szaktanácsadóként dolgozott Pakson és környékén, illetve Tolna megyében. 1994 és 1999 között igazgatója volt a Móra Ferenc Általános Iskolának. 2000-től a Vak Bottyán Gimnáziumban szaktanárként, osztályfőnökként és munkaközösség-vezetőként tevékenykedett. Három általános iskola összevonását követően 2004-ben, mai nevén a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatói teendőinek ellátásával bízták meg. Nagy megbecsülésnek örvendő, vérbeli pedagógus, egész eddigi életét a képzés és az önképzés jellemezte. Mint mondja, diákjai­ban megismerhette a gyermeki lét sokszínűségét, a velük való foglalkozás mindig új lendületet adott a folytatáshoz. Hiszi, hogy sok esetben megtalálta azt a kulcsot, amivel a hozzájuk vezető ajtót ki tudta nyitni, és így segíteni tudott abban, hogy kibonthassák mindazt, ami bennük rejlik. A tehetséggondozásban, felzárkóztatásban komoly sikereket ért el. Sok diákot készített fel a Kazinczy szépkiejtési, a vers- és prózamondó, valamint a Simonyi Zsigmond helyesírási versenyekre. – Összességében szép, tartalmas pálya áll mögöttem – mondja. A kétgyermekes anyuka és hatszoros nagymama számára a pihenés éveiben első helyen a család áll majd. Emellett tapasztalatainak hasznosítására is van terve, de erről egyelőre nem kívánt többet elárulni.