Ismét legendákat hoz Paksra a Gastroblues

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

Fehér asztalnál, borral, zenével fűszerezve mutatták be az idei Gastroblus Fesztivált. A sajtó meghívott képviselő, támogatók és barátok kaptak szó szerint ízelítőt a július első hetére várható kínálatból. Az eseményt a stafétát édesapjától átvéve idén már Gárdai Ádám celebrálta, akinek oldalán sokan felsorakoztak, hogy korteskedjenek a rendezvény mellett. A sort a két főtámogató képviselői nyitották. Hajdú János polgármester emlékeztetve rá, hogy a város életébe már beivódott a fesztivál, elárulta, hogy kemény, munkás időszak van mögöttük, alig várja a rendezvényt, hogy végre „kiengedhessék a gőzt”. Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy szívesen állnak a sport, kultúra és közösségépítő programok mellé, de nemcsak azért érdemes a támogatásra a Gastrbolues, hanem azért, mert jó hírét viszi támogatóinak, elősegíti az erőmű céljainak megvalósítását, társadalmi elfogadtatását.
Hegyi Zsuzsanna, a Magyar Turizmus Zrt dél-dunántúli regionális marketing igazgatója „bejelentette”, hogy közvélemény-kutatások igazolják, hogy a paksi Gastroblues Fesztivál a régió legismertebb zenei fesztiválja. Az egyéb programokkal való összevetésben is megállja a helyét, csupán a mohácsi busójárás előzi meg.

Takler Ferenc, Eszterbauer János és Légli Ottó is eljött, hogy képviselje a borász társadalmat, demonstráljon az országos borbarát találkozó mellett, amit mint mondtak, nem tekintenek üzleti vállalkozásként. Paksra ugyanis a hangulatért jönnek, mondták. Takler Ferenc azt is kijelentette, a fesztivál sikeréhez „alacsony vízállás és magas borállás kell.

A tájékoztatón kiderült, vége a Makovecz templom-béli koncerteknek, nem fogadnak több hangversenyt. Dr. Keresztes Pál korábbi paksi plébános, aki kimondottan a sajtótájékoztató kedvéért látogatott Paksra, átadta a stafétát, az új helyszín az evangélikus templom lesz.

A koncertek zömét persze az Energetikai Szakközépiskola sportcsarnokában, némelyiket annak udvarán illetve a Gastroblues klubban tartják. Vasárnap a nyíltnapon, ami Kovács János Venesz-díjas mesterszakács szerint egy majálissal ér fel, lesz fesztiválfoci kilenc csapat részvételével és főzőverseny minden bizonnyal ennél jóval többel. Lehet halászlé, roston sültek, borkorcsolyák, borral vagy bográcsban készült ételekkel nevezni. A kóstolójegyekből származó bevételt idén is a viski óvoda építésére ajánlják fel. A tájékoztatón viszont az árvíz miatt károkat szenvedőknek gyűjtöttek.

Természetesen szó esett a zenei kínálatról is, amiről Nemes Nagy Péter azt mondta, talán a fesztivál történetének legnagyobb durranása lesz Al Di Meola koncertje. Rajta kívül persze sok külföldi és magyar sztár teszi tiszteletét a Gastroblueson a tengerentúli Dana Fuchs-szal kezdve Eric Sardinason keresztül a szlovák Collegium Musicumig.
Gárdai Ádám arról is beszámolt, hogy a paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztivál Magyarországon egyedüliként belépett a 28 országot tömörítő, brüsszeli székhelyű Európai Blues Unióba. A szervezetet a blues műfajban tevékenykedő előadók, klubok, fesztiválok, magazinok, rádiók, egyesületek képviselői alkotják nem kizárólag az Európai Unió területéről. A programra hagyományosan Galántáról érkezik testvérvárosi küldöttség, amelynek előfutárai a tájékoztatón is részt vettek. Itt hangzott el az is, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség zenekarát is várják, de a szervezet a fesztiválfocira is jelezte részvételét.