Félidőben – dr. Blazsek Balázs

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Huszonkét éve irányítja a polgármesteri hivatalt, bonyolítja a választásokat, készíti elő a képviselő-testület munkáját és biztosítja a város törvényes működését. Dr. Blazsek Balázs jegyző önkormányzati munkája mellett több civil tisztséget is betölt.

1989-ben mindenki azt hitte, elég elzavarni az akkori rendszert és úgy fogunk élni, mint Ausztriában. Mindenkiben volt egyfajta forradalmi lelkesedés, mind az első helyi képviselő-testületben, mind az egész országban, emlékszik vissza a rendszerváltásra dr. Blazsek Balázs. – Akkoriban raktuk le mi is itt helyben a ma is működő önkormányzatiság alapjait. Az éjszakába nyúló viták alatt úgy éreztük, hogy azonnal jobbá tudjuk tenni az életünket. Bebizonyosodott, hogy nem megy olyan gyorsan az életszínvonal-növekedés, de a ’90-ben megjelent, helyi adókról szóló törvénynek köszönhetően városunk egy kicsit könnyebb helyzetbe került. Jobban tudtunk élni az önkormányzatisággal, mint azok a települések, amelyek nem rendelkeztek ilyen jelentős forrással. Paks ezzel ciklusokon keresztül tudott élni, és ha visszagondolunk az elmúlt húsz évre, nálunk az anyagi biztonságnak is köszönhetően soha nem voltak politikai botrányok, jelezve a közélet nyugalmát – meséli dr. Blazsek Balázs, aki 1991. január 1-jétől jegyző Pakson.

Huszonkét éves pályafutása során kilenc közigazgatási reformot élt át. Mint mondja, az első képviselő-testületben jó szakembercsapattal rakták le az alapokat, és ugyanilyen jó gárda segítette munkájukat a hivatalban. A városházán azóta is mindig kiváló, önálló döntésekre képes munkatársakkal dolgozik, így mindig gyorsan és zökkenőmentesen álltak át az újabb és újabb rendszerekre. Pakson a választások soha nem hoztak új apparátust, különválasztották a munkát és a politikát. – A szakembergárda minőségét az is mutatja, hogy a januárban elindult Paksi Járási Hivatalban harminc munkatársunk dolgozik, és a hivatal vezetője, valamint a Klebelsberg Intézet irányítója is nálunk dolgozott korábban – teszi hozzá.

Fotó: Kövi Gergő

Az utóbbi idők közigazgatási reformja abban hozott változást, hogy különválasztották az önkormányzati és az államigazgatási feladatokat. – A folyamat elején tartunk, még várhatók hatáskörütközések, például az építésügyi igazgatás vagy a szociális igazgatás területén. Ezeket majd helyreteszi az idő, nincsenek kőbe vésve a jogszabályok – mondja a főjegyző. A reform következtében két teljes szervezeti egység került át a Paksi Járási Hivatalhoz: a gyámügy és az okmányiroda, emellett megosztott lett például az építésügyi hatósági igazgatás, melynek felügyeleti része elkerült. Ez a helyzet fejtörést is okozott a tavaszi esőzések miatti pincebeszakadások után, mert ha régi pincéről van szó, akkor a felügyelet jogán Szekszárdon intézkednek, hosszadalmas az eljárás. A Pakson élők pedig megszokták, hogy elég egy telefon a műszaki osztályra és már a helyszínre siet az ügyintéző. Segítve a bajbajutottakat, gyorsítva az eljárást, ezen változtatni szeretne a hivatal, kezdeményezték az eljárás visszavételét önkormányzati hatáskörbe, tudtuk meg.

A képviselő-testület felterjesztésére 2003-ban címzetes főjegyzői címet adományozott az ország miniszterelnöke dr. Blazsek Balázs részére. A szakmai munkát értékelték a megtisztelő címmel, amire nagyon büszke városunk jegyzője, bár – mint mondta – nemigen használja. Véleménye szerint megbecsülést jelent a városházán dolgozni. A mai világban, amikor a nyugdíjas állásról beszélni illúzió, még jobban felértékelődött a köztisztviselői munka. – Köztisztviselőnek lenni Pakson erkölcsi és anyagi elismerést jelent. Itt nemcsak pontosan kapjuk meg a fizetést, hanem a testület döntésének köszönhetően plusz juttatások is járnak munkánkért. De vannak követelmények is a köztisztviselőkkel szemben: precizitást, lojalitást várunk el a kollégáktól azért, hogy könnyebb legyen a képviselő-testület és a hivatal közötti munka. A szakmaiságnak és az állandóságnak köszönhetően működik jól a paksi önkormányzat – emeli ki a főjegyző. Blazsek Balázs azt is elmondta, hogy a testület biztosította annak a forrását is, hogy nagyon sok, az ügyiratforgalmat gyorsító, az adminisztratív költségeket csökkentő intézkedéssel az átlagnál jóval magasabb színvonalon működhessen a hivatal. Rendkívül magas szintű számítástechnikai rendszerrel dolgoznak, emellett az iktató- és postázási rendszer is automatizált, haladnak a korral. Pozitív visszajelzés, hogy egyre többen veszik igénybe az elektronikus kapcsolattartás lehetőségét is.
A választások lebonyolítása minden településen a jegyző irányításával történik, aki a választási iroda vezetőjeként ügyel a törvényességre és a technikai háttérre, a gördülékenységre. Egy akkora méretű választókörzetben, mint a paksi, a választások zavartalan lebonyolítása, a technikai háttér biztosítása jelentős csapatmunka. – Szerencsés vagyok, hiszen az első választások óta olyan munkatársakkal dolgozhattam a választások heteiben, akik tudják feladatukat és jól ismerik a maguk területét. Olyan még nem volt, hogy Paks ne időben adott volna eredményt. Mind a rögzítés, mind a szavazatszámlálás rendben volt, a pártok részéről kifogás nem merült fel a lebonyolítást és az eredményt illetően. – Ez Blazsek Balázs véleménye szerint a jövőben is így lesz.
A törvényesség biztosítása nemcsak a választások idején fontos feladata egy jegyzőnek, a jogszabályi változásoknak való megfelelés állandó, folyamatos kötelezettség az önkormányzatok számára. Ahogy a paksi hivatal vezetője fogalmaz: a legnagyobb törvényességi őr mégsem a jegyző, hanem a nyilvánosság. Az önkormányzat valamennyi szerződése fent van az interneten, bármelyik megtekinthető. – Azon kevés önkormányzat közé tartozunk, amelyek nem jártak, járnak bíróságra peres ügyekkel. A jogszabályok betartása magától értetődő feladat, szeretünk nyugodtan aludni – teszi hozzá a főjegyző, aki állandó kapcsolatot ápol a lakossággal. Mindig megtalálják a paksiak, hiszen soha nem dolgozik zárt ajtók mögött. Sajnos, mostanában egyre többször érkeznek hozzá igen szomorú ügyekkel, egyre több a devizahitel miatt bajba jutott Pakson is, nehéz segíteni, de még okos tanácsot adni is, mondja. Munkalehetőségért is gyakran keresik városunk főjegyzőjét, segíteni csak ritkán tud, hiszen nem igazán üresednek meg munkahelyek. Blazsek Balázs pozitívumként említi, hogy ügyintézőről szóló panasszal szinte soha nem érkeztek hozzá, Pakson nagyon jó a kapcsolat a polgárok és az önkormányzat ügyintézői között.
Dr. Blazsek Balázs több helyi civilszervezetben is tevékenykedik. A Paksi Sportegyesület elnökeként feladata felügyelni, hogyan gazdálkodik az egyesület a város tulajdonában lévő létesítménnyel és az évenkénti támogatással. – Összekötő vagyok a város és az egyesület között, hogy biztosíthassuk a versenysport működését és a fiatalok sportolási lehetőségét – teszi hozzá. A képviselő-testület minden feltételt biztosít Pakson a sportolás és a kikapcsolódás mellett a szabad vallásgyakorlásra is, támogatja a váro­sunkban működő felekezeteket – ez dr. Blazsek Balázs szerint nagyon fontos feladata a településvezetésnek. Emiatt is érezte megtisztelőnek, amikor felkérték, hogy lássa el a katolikus egyházközség világi elnöki feladatát. – Ma már szerencsére nincsenek ateista pártok, a vallásos értékrend iránti társadalmi igényt felismerték a szervezetek, így ez a civil feladat nem okoz sem lelkiismereti, sem hivatali összeférhetetlenséget – fogalmaz a jegyző.