Vevők a paksi szakértelemre

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

A vietnamiak után az Egyesült Arab Emírségekből jöhetnek hallgatók, hogy Magyarországon készüljenek fel leendő atomerőműveik üzemeltetésére. Pénteken Hamdan Mohamed Al-Morsedi látogatott Paksra az atomerőműbe Kovács Pál államtitkár kíséretében. Miután Pekárik Géza és Cziczer János igazgatók kalauzolták az üzemi területen és a Karbantartó Gyakorló Központban, az Arab Üzleti Klub (Arab Business Club) elnöke azt mondta, számítanak a nukleáris ipar terén felhalmozott tapasztalatokra, s elsősorban a szakemberképzésben lát együttműködési lehetőséget. Mint kiemelte, szerinte Magyarország rengeteg tudásra, tapasztalatra tett szert az atomenergia alkalmazása terén. Mint mondta, látogatásának célja a tapasztalatszerzés, annak feltérképezése, hogy milyen szakmai, tudományos együttműködési lehetőségek vannak Magyarország és az arab országok között.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Kovács Pál kitért arra, hogy már zajlanak a tárgyalások a két fél között, így várhatóan folytatódhat az a program, amelyben elsőként vietnami szakemberek képzését vállalta Magyarország. Ebben fontos szerep hárul a paksi atomerőműre is.

Az Egyesült Arab Emírségekben jelenleg két atomerőművi blokk építése folyik, további ötöt terveznek. A helyi vállalkozások az atomerőművi technológia terén még nem rendelkeznek tudással, jártassággal.

Az arab atomerőművek leendő szakemberei az egyetemi alapképzést más országokban már megkapták, Magyarországon szakmai gyakorlatra, munkahelyi tréningen vehetnének részt.

A tárgyalások e téren előrehaladtak, ha eredményesen zárulnak nagy létszámú szakember képzés jelenthetik, hiszen hét blokk üzemeltetéséhez jelentős létszám kell. Szaúd-Arábia esetében még nagyobb kapacitásról, szakemberigényről van szó, mondta az államtitkár.