Vietnam számít Magyarországra a szakemberképzésben

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

Folytatódhat a Magyarország és Vietnami Szocialista Köztársaság közötti együttműködés nukleáris szakemberképzés terén. A következő években több mint ezer ember képzését vállalja hazánk különböző képzési szinteken. Erről Nguyen Thien Nhan, a Vietnami Szocialista Köztársaság miniszterelnök-helyettese és Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára beszélt a paksi atomerőműben tett közös látogatás során. Ezt megelőzően részt vettek azon a ceremónián, ahol a megállapodást írt alá a Vietnami Szocialista Köztársaság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között Klinghammer István felsőoktatási államtitkár és Tran Quang Quy oktatási miniszterhelyettes.

– Ez a helyszín emeli Magyarországot a világ csúcsára, hiszen a nukleáris ipar az egyik „legkeményebb” ipar az űrkutatás mellett – fogalmazott Nguyen Thien Nhan. Azt mondta, Vietnamban úgy vélik, hogy az emberi erőforrások fejlesztése a legfontosabb feladat egy nemzet jövőjét illetően. – Olyan mennyiségű és minőségű szakembergárdára van szükségünk, amivel biztosítani tudjuk a nemzetünk fennmaradását – húzta alá. Beszélt arról is, hogy rendkívül fontos számukra a megfelelő munkaerőgárda létrehozása egy Vietnamban most bevezetendő új iparághoz, nevezetesen az atomenergiához.  – Ebben Magyarország rendkívül fontos partner számukra, mert már harminc éve működtet egy atomerőművet, amelynek a berendezései Oroszországból érkeztek. Vietnamban két, szintén orosz, ezer megawatt teljesítményű blokk építésébe kezdenek.

– Dörömbölnek az ajtónkon, hogy szeretnének a magyar tapasztalatokból tanulni – fogalmazott Kovács Pál államtitkár. Miként kifejtette, a nukleáris energiatermelésébe most fogó országoknak semmilyen tapasztalatuk nincs. – A műszaki kutatás-fejlesztéstől alaptanulmányokon keresztül a teljes képzési szintet le tudjuk fedni és ebben minden nukleáris létesítmény részt tud venni – fűzte hozzá. Kitért arra is, hogy most egy nagyobb oktatási csomagról van szó, amelyben az alaptanulmányoktól, a doktoranduszok képzésén át a már egyetemet végzettek nukleáris specializációjáig minden szint szerepel.