Tekintsen az égre – érkeznek a Perseidák!

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

Már az időszámítás kezdete óta az augusztusi éjszakák egyik legnagyobb látványossága az átlagosnál sűrűbb meteorhullás. Ez több meteorrajnak is köszönhető, de leginkább a Perseidáknak, írja az időkép.hu. A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj, amelynek maximuma augusztus 12-14-én látható. A jelenség oka, hogy a Föld most halad át a 109P/Swift-Tuttle nevű üstökösből kihullott poranyagon. A legsűrűbb részen ezekben a napokban megy át bolygónk, azaz ekkor várható a legtöbb meteor. A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el.

A meteorok egész éjszaka észlelhetők, de éjfél után nagyobb az esélyünk, mert ekkor már magasabban van a keleti horizont felett az a pont, ahonnan a raj tagjai látszólag érkeznek, és amely a Perseus csillagképbe esik.

Akik megtehetik, éljék át ezt a csodálatos élményt, keressenek a városon kívül egy sötét-nyugodt helyet, helyezkedjenek el kényelmesen, tekintsenek fel az égre, és csodálják az égbolton megjelenő, majd elégő porszemcséket.