Él még az építési tilalom

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) kijavította a paksi atomerőmű 2012 nyarán felülvizsgált új, kisebb biztonsági övezetét kijelölő határozatát. A korábbi határozat
kijavítására a biztonsági övezetről szóló 2012-es hatósági döntés és az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés egyezősége érdekében volt szükség, adta hírül a nukleáris hatóság honlapja.

Horváth Kristóf főigazgató-helyettes lapunk érdeklődésére elmondta: tulajdonképpen arról
van szó, hogy a számítógépes nyilvántartásokat kiigazították a geodéziai mérések alapján.
Az eltérés elenyésző, hiszen csupán centiméterekről van szó, a korábbi határozat valamennyi egyéb rendelkezése változatlanul hatályos. Horváth Kristóf megerősítette, hogy bár a biztonsági zóna módosításáról már jóval korábban megszületett a döntés, még nem lépett érvénybe az új szabályzat, így változatlanul érvényben van a régi. Ezzel együtt él még az ingatlanokat terhelő építési tilalom is, ami elsősorban Csámpát érinti.

Az OAH főigazgató-helyettese azt mondta, a hivatal gyakorlatától eltér ez a hosszadalmas ügyintézés, de több hatósággal kellett együttműködniük. Mint mondta, a hatóság benyújtotta a szaktárcához a változás bejegyzése iránti kérelmet, a következő lépés már az építési tilalmak törlése lesz. Horváth Kristóf kitért arra, hogy eddig „ultrakonzervatív” volt a szabályozás, de a mérések igazolták, hogy szükségtelen a három kilométeres átmérőjű övezet, valójában az erőmű kerítésénél teljesül minden biztonsági előírás. A törvény azonban minimum 500 méternyi védőtávolságot határoz meg, így mind az atomerőmű, mind a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója esetében ezt vették figyelembe az új biztonsági zóna kialakításakor.