Beszédes József-díjat kapott Hamvas István

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Beszédes József-díjat kapott Szekszárdon, a Megyenapon Hamvas István, a paksi atomerőmű vezérigazgatója.

1699. szeptember 1-jén I. Lipót császár pecséthasználati jogot adományozott Tolna vármegyének, amely pecsét rajzolata idővel a megye címerévé vált. Erre a jeles eseményre emlékezve immár tizenötödik alkalommal rendezték meg szeptember elsején a Megyenapot, ezen belül a Tolna Megyei Önkormányzat ünnepi közgyűlését. Ezen az eseményen adták át azokat a kitüntetéseket, amelyeket a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése a megye társadalmi, tudományos, kulturális, művészeti, közoktatási, sport- és gazdasági életében elért kimagasló érdemek és rangos életművek elismerésére alapított. A kitüntetéseket dr. Puskás Imre, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke adta át. Az eseményen részt vett Németh Lászlóné nemzeti miniszter is, aki elsőként gratulált a díjazottaknak.

A Babits Mihály-díjat Kovács Ferenc művésztanár, festőművész, A Bezerédj István-díjat Dr. Muth Lajos, a Tolna Megyei Balassa János Kórház főigazgatója, a Sipos Márton-díjat Csillag Balázs atléta, a Szekszárdi Sportközpont igazgatója kapta idén.

A munkásságával Tolna megyéhez is kötődő, országos hírű múlt századi mérnöktudósról elnevezett Beszédes József-díjat Hamvas István fizikus, vezérigazgató a paksi atomerőmű nukleáris biztonsági szabályainak kidolgozásában, a zónamonitorozó rendszer fejlesztésében vállalt szerepe, a blokkok teljesítményének növelése és a gazdaságosabb nukleáris üzemanyag ciklus bevezetése terén végzett több évtizedes kiemelkedő szakmai munkája, a paksi atomerőmű bővítése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréséül kapta meg.