Mérföldkőhöz érkezett a beruházás

Többéves előkészítés után mérföldkőhöz érkezett az Európai Unió támogatásával megvalósuló Sárszentlőrinc Község ivóvízminőség-javító beruházás projektje: 2013. szeptember 5-én 10 órakor az ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődik a beruházás kivitelezési szakasza.

Az ivóvíz minőségének javítása kötelező feladat, a kútvizek károsanyag tartalmának határértékét a 201/2001-es kormányrendelet írja elő. A vizsgálati eredmények szerint a Sárszentlőrinc és Uzd ivóvizét biztosító kutak vízkémiai komponenseiben az ammónium meghaladja az előírt határértéket, emiatt a kitermelt víz vízkezelést igényel. A beruházás megvalósítása során a teljes lakosság megfelelő ivóvízellátása megvalósul.

A projekt célja olyan víztisztító technológia és távvezeték telepítése, amely lehetővé teszi a megfelelő minőségű ivóvíz-szolgáltatást. Ennek megvalósítására még 2010-ben nyújtotta be igényét Sárszentlőrinc a Környezet és Energia Operatív Program pályázati forráshoz. A projekt összköltsége 158 millió 411.232 forint, az Európai Unió és a Magyar állam által nyújtott támogatás összege pedig 142 millió 570.109 forint.

A beruházás nyomán földalatti vezetéken keresztül juttatják el Sárszentlőrincről az uzdi víztározókba a biológiai szűrés révén megtisztított ivóvizet. A két település mintegy 1763 folyóméter hosszúságú vezetékkel köthető össze. A közbeszerzési eljárásban kiválasztott kivitelező a Techno-Gáz Kft. A projekt során minimálisra csökken majd a vezetékes ivóvíz károsanyag-tartalma, hosszú távon biztosítva a településen élők környezetvédelmi és egészség-megóvási céljait.

110309_ujszechenyi

Infoblokk3_KA_egyes