Futóverseny árkon-bokron és erőművön keresztül

Szeptember 14-én második alkalommal rajtol el a paksi Atomfutás mezőnye. A verseny csakúgy mint tavaly, a Kenyér-, hal- és borünnep elnevezésű gasztronómiai fesztivál programrészeként várja a szabadidősport kedvelőit. A népszerű versenyen számos távon, és sztársportolókkal egy mezőnyben állhatnak majd rajthoz a futók.

– Az Atomfutás egy minden korosztály számára nyitott verseny, olyan kategóriákkal, amelyek közül mindenki megtalálhatja a neki megfelelő távú és nehézségű futószámot. Az útvonal szép lesz és érdekes, a város nevesebb pontjait és az atomerőművet is érintjük majd. Magam is másodszorra indulok, és remélem, hogy a helyiek mellett sokan jönnek majd az ország minden szegletéből, hiszen a versenyekkel párhuzamosan egy gasztronómiai fesztivál is zajlik majd a városban, ahol mindenki jól érezheti magát, futók és nézők egyaránt – mondta Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója, aki olimpiai- és világbajnok cselgáncsozóként a verseny fővédnöki tisztségét is betölti.

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

Tavaly, az első alkalommal kiírt versenyen is már több mint hatszázan vágtak neki a különböző távoknak, köztük olyan híres sportolók, mint Kovács „Kokó” István olimpiai és világbajnok ökölvívó, Kozmann György világbajnok és olimpiai bronzérmes kenus. Idén pedig Monspart Sarolta tájfutó világbajnokkal és Béres Alexandra fitnesz világbajnokkal bővül a mezőny. A futás kedvelői 13 versenyszám közül válogathatnak, a kicsiknek kiírt 600 méteres távtól a 31,6 kilométeresig. Az extrém pályák kedvelői pedig a brutálATOM-ra is nevezhetnek, ami egy 7 kilométeres akadálypálya vízzel, sárral és meredek emelkedőkkel.

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

A pályák szebbnél szebb városrészeken, a Duna-parton és olyan érdekes helyeken is keresztülvezetnek, mint például az atomerőmű és az Atomenergetikai Múzeum. Az útvonalon sűrűn elhelyezett frissítőállomásokkal, különlegességként 11 ponton vidám utcazenészekkel, egy templomnál pedig orgonaszóval várják és buzdítják a résztvevőket. Nevezni a helyszínen is lehet egészen a verseny indulásáig – erről részleteket a www.atomfutas.hu weboldalon olvashatnak az érdeklődők.

A párhuzamosan zajló Kenyér-, hal- és borünnepen a Sárgödör téren a gasztronómiai fesztivál résztvevőit számos helyi étellel és itallal, koncertekkel, gyermekprogrammal, valamint nyitott pincékkel és présházakkal várják.