Mondjuk a magunkét – dress code

– A prostik és a pincérek már haza is mehetnek – Ezzel hívta be az első vizsgázót egykori egyetemi tanárom utalva arra, nem kultiválja a fülbevalós fiúk és átlátszó blúzban megjelent lányok öltözetét. Városi legendák keringenek arról, mennyi cselt, trükköt, fondorlatot vetnek be az egyetemisták egy-egy sikeres vizsga érdekében és ez nem feltétlenül a rendkívül találékony puskázási technikákra vonatkozik. Egy kirívó eset volt, amikor egy csoporttársam törölközővel a vállán és strandpapucsban grasszált be a szóbeli vizsgára, és bár ez nem volt jellemző, talán sokan tapasztalták, hogy minél több félévet tölt egy hallgató az egyetemen, annál kevésbé öltözik ki egy-egy vizsga alkalmával. Mikor bekerül az ember a mókuskerékbe még tart a számonkérésektől és ügyel a pedantériára, majd ahogy telnek a szemeszterek és belerázódik a főiskolai létbe, egyre lazábbra veszi a formát.

Október elsejei hatállyal rendeletben kellett szabályoznia a Kaposvári Egyetemnek az új dress code-ot. Eszerint tilos a túl rövid szoknya, a dekoltázs, a strandpapucs, a túlzott smink és parfüm. A rektor a férfiaknak a rövidnadrágot is betiltja, illetve előírja az ápolt hajat, körmöt, arcszőrzetet. Az utasítás a közalkalmazottak megjelenésére is vonatkozik. Azt, hogy vajon ki mondja meg, mi számít túl mély dekoltázsnak, sok parfümnek vagy sminknek nem tudni, és egyelőre az sem tisztázott, mit jelent pontosan, hogy a rendelet be nem tartása jogkövetkezményeket von maga után.

Az intézmény öntudatosabb diákjai azonban rögvest reagáltak az utasításra: a színészhallgatók például meztelenre vetkőztek. Deutsch Tamás képviselő pedig leszögezte, teljesen elfogadhatatlan egy nyilvános, állami közintézményben a közízlésnek megfelelő öltözködést betiltani. A Fidesz ifjúsági szervezete szerint csaknem 25 évvel a rendszerváltás után nincs szükség arra, hogy „Gogolák elvtársnő idejére emlékeztető rendeletekkel” korlátozzák a fiatalok öltözködését és szabadságát. Ezért a Fidelitas arra kéri Szávai Ferencet, „a Kaposvári Egyetem fura urát, hogy haladéktalanul részesítse amnesztiában a sminkcsendőrök által megrótt dekoltázsbűnözőket és miniszoknyás erkölcsgyalázókat”. A kérdés csak az, van-e a szabadságnak határa? Ha van véleménye, írja meg!