Nukleáris balesetet modelleztek

Az első gyorsértékelés szerint jól, összehangoltan működik a nukleárisbaleset-elhárításban érintett szervezetek rendszere. A paksi, lakosságvédelmi intézkedéseket bemutató gyakorlattal záruló ONER-3-2013 elnevezésű Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlat részletes kiértékelését decemberig végzik el a független szakemberek. A gyakorlaton több ország és nemzetközi szervezet képviselője részt vett. Egyébként húsznál több hatóság, intézmény és majd’ egy tucatnyi védőeszközgyártó és -forgalmazó cég vonult fel Pakson, hogy szemléltesse, milyen ember- és eszközállomány áll rendelkezésre, hogy egy nukleáris baleset következményeit csökkentse, elhárítsa. A gyakorlat keretében azt modellezték, hogy egy, a paksi atomerőműben történt súlyos üzemzavar következtében sugárzás kerül a levegőbe. A most modellezett, összetett probléma bekövetkezésére kisebb az esély, mint arra, hogy valaki fejére meteor hulljon – szemléltette az eseményekben aktívan résztvevő MVM Paksi Atomerőmű Zrt. biztonsági igazgatója. Volent Gábor kiemelte, hogy ilyen, országos gyakorlat ritka, de az erőmű rendszeresen tart felkészüléseket, személyzetét felkészíti az ilyen helyzetek kezelésére, de a legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre, a biztonság szintjének emelésére helyezik.

Fotó: Szaffenauer Ferenc
Fotó: Szaffenauer Ferenc

A most modellezett események következtében hét dunántúli megye 28 járásában rendelne el a katasztrófavédelem lakosságvédelmi intézkedéseket, megváltoztatnák az ivóvíz jódadagolását, közlekedési és legeltetési tilalmat léptetnének életbe és elrendelnék a kitelepítést, amelyet be is mutattak a gyakorlat keretében, csakúgy, mint a sugárfelderítés és -mentesítés intézkedéseit. Felvonultatták azokat a felszereléseket, technikai eszközöket is, amelyekkel a katasztrófavédelem és kárelhárítás területén érintett szervezetek rendelkeznek.

–Elsődleges tapasztalatom a megnyugvás – összegezte dr. Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára a lakossági bemutatón szerzett személyes benyomásait. Azt mondta, mivel az atomenergia alkalmazása nem teljesen veszélytelen, ezért fel kell készülni minden lehetséges helyzetre. Ez Magyarországon véleménye szerint megtörtént, amit a mostani gyakorlat igazolt. – Minden érintett szervezet, amelyre egy ilyen helyzetben feladat hárul, a szakma csúcsán áll technikai eszközeiben, hozzáértésében, szakértelmében, létszámában és mozgósíthatóságában – részletezte. Mint mondta, úgy tapasztalja, hogy a paksi lakosságban nincs veszélyérzet, az együttélés természetes számukra az atomerőművel.

A paksi gyakorlatot szervező Tolna Megyei Védelmi Bizottság vezetője, Tóth Ferenc kormánymegbízott is azt hangsúlyozta, hogy fontos felkészülni a veszélyhelyzetek hatékony kezelésére, még akkor is, ha ezek bekövetkeztének a magas szintű szakmai munkának köszönhetően igen kicsi az esélye. A legfontosabb célok között nevezte meg azt, hogy a lakosság megismerje, melyek a legfontosabb teendők egy nukleáris vészhelyzet bekövetkeztekor. Mint rámutatott, ezeket a lépéseket a speciálisan felkészített szervezeteknek kell megtenniük, ám a szakemberek csak akkor tudják tökéletesen ellátni feladataikat, ha a lakosság az elhárítás érdekében maximálisan együttműködik.

Fotó: Szaffenauer Ferenc
Fotó: Szaffenauer Ferenc

Dr. Tóth Ferenc dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő kiemelte, hogy a résztvevők nem ismerték előre a művelet forgatókönyvét és a részletes értékelést is független ellenőrök végzik majd el. A gyorsértékelés azt igazolta, hogy felkészültek és tudnak együttműködni az érintett szervezetek, a részletes értékelés decemberre készül el, mondta.

A paksi bemutatót hétfőn és kedden törzsvezetési gyakorlat előzte meg, amit az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője, Bakondi György sikeresnek ítélt.