Nem múló divat a babahordozó

Hatodik alkalommal rendeztek programokat szerte a világon a nemzetközi babahordozó hét keretében. Pakson a kezdeményezéshez viszonylag korán, már 2010-ben csatlakoztak, azóta évről évre gazdagabb a program, nagyobb az érdeklődés. Peti Orsolya védőnő, a Csengey Dénes Kulturális Központban tartott paksi program főszervezője, azt mondta, édesanyaként találkozott először a hordozással, amit három gyermekénél ő is szívesen gyakorolt, mert sok-sok előnye van. Az egyre inkább előtérbe kerülő „kötődő” nevelésnek, aminek egy másik jellemző eleme az igény szerinti szoptatás, a hordozás is meghatározó része. Nem divathullámról van szó, bár akadnak, akik az egyre erősödő trendet követve döntenek úgy, hogy magukra kötik csecsemőjüket, gyermeküket, mondja Orsolya hozzáfűzve, hogy akár a kötődő nevelés elvét, akár mást vall egy szülő, egyaránt a gyermeke iránti jó szándék vezérli. Előbbinek szakmai tudása és tapasztalatai alapján számos előnyét sorolja a védőnő, aki felhívja a figyelmet arra, hogy nagy odafigyeléssel kell használni a hordozóeszközöket, amelyek palettája folyamatosan bővül. A jól használt hordozó nem károsítja a baba egészségét, nem jelent rá veszélyt, hangsúlyozta kiemelve, hogy azoknál a népeknél, ahol tradicionálisan alkalmazzák ezt a módszert, ismeretlen a csípőficam.

Képünk egy korábbi eseményen készült. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök archív
Képünk egy korábbi eseményen készült. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök archív

Hordozni már az újszülöttet is lehet, de tekintettel kell lenni a frissen szült édesanya állapotára. A babát, kisgyermeket háton, hason és csípőn is vihetik a szülők, hozzátartozók természetesen az arra alkalmas eszköz használatával. Vannak, akik otthon, házimunka közben kötik magukra gyermeküket, aki így megnyugszik, de ezzel együtt a mama mindkét keze szabad. Mások kiránduláson, túrán élnek ezzel a szabadsággal, míg akadnak olyanok is, akik a babakocsit szinte teljesen mellőzve, a mindennapos sétánál, bevásárlásnál is így közlekednek. A jó minőségi hordozó – mást pedig a szakember szerint nem szabad venni – igen drága, ezért a Paksi Babahordozó Klub igyekszik támogatók segítségével folyamatosan bővíteni eszköztárát, hogy kölcsönadással segítse azokat a szülőket, akik a kezdeti lépéseket teszik meg. Szintén nekik jelent majd segítséget az, hogy rövidesen Pakson több képzett babahordozási tanácsadó is lesz, hiszen helyben tartanak erre vonatkozó oktatást, amelyen több paksi védőnő részt vesz.

A klub, ahol minden más gyermeknevelést érintő kérdés terítékre kerül, hétfőn délelőttönként 10 órától tartja foglalkozásait, ahova várnak minden érdeklődőt. A Csengey Dénes Kulturális Központban tartott összejöveteleken természetesen a babák is részt vesznek.