A legolcsóbb áramot termelhetjük az unióban

Fotó: mvm.hu
Fotó: mvm.hu

Négy-öt év múlva Magyarországon lehet a legalacsonyabb a villamos energia ára az Európai Unióban, aminek feltétele az atomenergia-kapacitás bővítése – erről hivatalos indiai látogatásán beszélt Orbán Viktor nemrégiben. A miniszterelnök azt mondta, az atomenergia felhasználásának bővítése segítheti elő az energiaárak további csökkentését, aminek immár az üzleti szférára is hatása lesz. Orbán Viktor szerint ez lehet a garancia a versenyképesség növelésére. Magyarországon jelenleg a háztartások energiaárai csökkennek, de a kormány szeretné, ha később az üzleti szférában is visszaesnének a költségek – mondta a hivatalos indiai látogatáson tartózkodó kormányfő egy Mumbaiban rendezett magyar-indiai üzleti fórumon.

A kabinet azért is áll ki a nukleárisenergia-felhasználás mellett, mert szükség van rá az energiaár-csökkentéshez – közölte Orbán Viktor. Emlékeztetett, hogy jelenleg a magyar villamosenergia-ellátás 40 százaléka származik atomenergiából, a kormány azonban közel van az erőműbővítésről szóló megállapodáshoz, így ez az arány a következő évtizedben 60-70 százalékra emelkedhet. Magyarországnak nincsenek természeti erőforrásai, így ez az egyetlen lehetőség a relatíve olcsó energia előállítására, például ipari felhasználásra – mutatott rá.

Mindezek alapján úgy vélte, 4-5 év múlva Magyarországon lehet a legolcsóbb a villamos energia ára az Európai Unióban. Ennek azonban előfeltétele, hogy a jelenlegi kormányzópárt megnyerje a jövő évi választást – tette hozzá. Az energiaárakról Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója is szót ejtett a társaság Céggyűrű ünnepségén. Azt mondta, nagyon fontos kihívást jelent az atomerőmű kollektívája számára az az elhatározás, amely szerint egy kilowatt óra előállítási költéségét jelentősen, közel 15 százalékkal csökkentsék.

Kiemelte, hogy a jelenlegi villamosenergia-piaci viszonyokat tekintve ez elengedhetetlen ahhoz, hogy árpozíciójukat megőrizzék.