Mit süt-főz ma? – Szőcs Teodóra

mitsutfoz_teodora-

Afrika nemigen kényezteti el a kulináris örömöknek hódolókat, hiszen a fekete kontinens gasztronómiai szokásait nem éppen európai gyomorra méretezték: mint az infúziót a beteg, úgy várta az otthoni tökfőzeléket több hetes ghánai ott tartózkodása után Szőcs Teodóra, mégis alig tudott megenni kedvenc ételéből egy tállal, annyira összeszűkült a gyomra. Hát igen, kinek a bifsztek, kinek a rovarburger… Mosolyogva gondoltam magamban egy korábbi FAO-tanulmány eredményére, miszerint a Közép-afrikai Köztársaság lakóinak mintegy 85 százaléka, Kongóénak pedig 70 százaléka fogyaszt hernyókat. Ha nem is tücsköt, bogarat, semmiképpen sem a megszokottat találta a tányérján a paksi háziorvos afrikai missziója során. Noha Dórának nem kellett megbarátkoznia az autentikus konyha különlegességeivel, még a kórházi menzán is érték meglepetések, amikor a bográcsban készülő ételből kikacsintott egy kecskeszem.

mitsutfoz_teodora-8731

Halat, salátát, mogyorót, sült banánt, és miután összeszedte a bátorságát, az utcán készült tradicionális ínyencségeket is jóízűen fogyasztotta, jóllakni azonban sosem tudott úgy mint itthon. A héthetes orvosi gyakorlat végén már úgy kopogott a szeme, hogy a reggeli kelésnél rögvest az ebédre gondolt. Tudva, hogy a világjáró doktornő sok egyéb mellett már belekóstolt az izlandi és a mexikói konyha remekeibe is, arra számítottam, hogy valami egzotikus étellel lepi meg stábunkat, és nem is kellett csalódnom. A hünkar begendi nevű török fűszeres padlizsánkrém receptjét III. Napóleon felesége egy isztambuli látogatása során próbálta kicsikarni, azonban a legenda szerint az Oszmán Birodalom szultáni séfjének esze ágában sem volt elárulni a titkot. Dóra nem volt velünk ilyen szőrösszívű, így a pörkölttel vagy akár magában, hús nélkül is fogyasztható köretet olvasóink is megismerhetik.

mitsutfoz_teodora-8844

A püréhez három padlizsánt rakunk a 180 fokosra előmelegített sütőbe 50 percre. Ha a zöldségek megfonnyadtak, meghámozzuk őket és a húst kikaparva pürésre nyomkodjuk. Mindemellett egy serpenyőben kevés vajat olvasztunk és pár kiskanál lisztet lepirítunk rajta. Ehhez adhatjuk hozzá a padlizsánt, majd ha egyszer megrottyant, hozzáönthetünk két deciliter magasabb zsírtartalmú tejszínt, borsot, sót, kevés szerecsendiót és citromlevet. Végül reszelt sajttal bolondíthatjuk, amelyre alkalmas a parmezán és bármilyen juhsajt is. A pürét tíz percig érdemes főzni, hogy kellően összeérjenek az ízek, de ha túl gyorsan sűrűsödik és félő, hogy leég, érdemes kevés vízzel időnként visszahűteni. Ha kész, pirítóssal, pitával vagy teljes kiőrlésű magvas kiflivel tálalható.

mitsutfoz_teodora-8912

Sokatmondó volt számomra, hogy hús nélkül készült a köret, de mielőtt kérdezhettem volna, Dóra gyorsan megelőzött mondván, ugyan néha maga is diétázik, a hosszan tartó egyoldalú étkezést helytelennek tartja. Legideálisabb a változatos vegyes táplálkozás, ugyanis az egészséges étrend alapköve az, hogy szervezetünk megfelelő arányban kapja az alapvető tápanyagokat, szögezte le a doktornő. Sokan azt gondolják, azzal, hogy lemondanak a húsevésről, mindent megtettek az egészséges táplálkozás érdekében, holott ez a táplálkozási forma is rejthet magában veszélyeket. Afrikai élményeire visszatérve Dóra elárulja, a tartósan kalóriaszegény táplálkozás kint tartózkodása idején általános fáradékonyságot eredményezett, ezért saját bőrén látja igazolva, hogy a vegyes étrendhez szokott szervezetnek nem tesz jót a kényszerű diéta.

mitsutfoz_teodora-8856

Mivel szakmáját meghazudtolni nem tudja, a sütemények kapcsán mindig megreformálja a recepteket, rendszerint lefelezi az eredetileg előírt cukormennyiséget. Így van ez azzal a gluténmentes diótortával is, amit stábunk kedvéért készített. Házigazdánk rutinos kukta, mindig ő készíti a desszertet a családban, de mint kiderült a família olyannyira nem édesszájú, hogy a süteményt mindig el kell osztogatniuk.

mitsutfoz_teodora-8869

Csak, hogy az étel ne menjen kárba és a becsületünkön se essen csorba hamar megnyugtattuk Dórát, hogy ez a veszély ezúttal nem fenyeget. A sütemény kevert tésztájához hét dekagramm vajat, egy csomag vaníliás cukrot és nyolc dkg porcukrot kell összekeverni öt tojássárgájával. Belemorzsolni továbbá 25 dkg darált diót (vagy mákot) és két kanál gluténmentes zsemlemorzsát. A tojásokból megmaradt fehérjéből kemény habot verünk és hozzátesszük a korábbiakhoz. Mindeközben egy maroknyi mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt öt evőkanálnyi langyos tejbe áztatunk, belereszeljük egy citrom héját és hozzáadunk egy késhegynyi szódabikarbónát, majd összeöntjük a többivel és homogén masszává keverjük. Egy kivajazott, gluténmentes zsemlemorzsával beszórt sütőformában 45 percre 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük. Ha kész, külsejét olvasztott csokoládéval díszíthetjük.

mitsutfoz_teodora-8951

mitsutfoz_teodora-8975