Kultúrpont: Aranysityak – Friss gyerekversek

könyvajánlóA Paksi Hírnök Kultúrpont elnevezésű rovatában egész héten gyermekkönyvek ajánlóit olvashatják – korábban a felnőttek figyelmébe ajánlottunk a Pákolitz könyvtárból kölcsönözhető izgalmas olvasmányokat, ezúttal viszont nullától kilencvenkilenc évesek, tessék nyugodtan bolyongani a gyermeki léleknek, gyermeki lélekről írt olvasmányokban. Az egyik legtermékenyebb, legismertebb kortárs költő, Lackfi János szerkesztésében készült antológiában pályatársai, mintegy negyven költő gyerekverseit találjuk. Az Aranysityak alcíme egyrészt a közölt versek születésének időbeli közelségére utal (sokuk kifejezetten a kötet számára íródott), másrészt a tartalmi, szemléletbeli frissességet jelzi: a szerzők a legfiatalabb nemzedék gondolatvilágát, logikáját, érzéseit próbálják megragadni a változatos műfajú versekben.

Szó esik itt hidegbajos felnőttekről, a világ legjobb bátyójáról, nemszeretem dolgokról, hétköznapi gondokról. A versek szerzőit Lackfi János személyes hangvételű szösszenetei mutatják be, alakjukat Molnár Jacqueline művészi illusztrációi keltik életre. Az antológiában az óvodások éppúgy örömüket lelik majd, mint a versek tartalmával azonosulni képes, azokat értő kiskamaszok, de élvezettel forgathatják a kötetet a korunk gyereklírájára kíváncsi felnőttek is.

A kötet a Kincskereső Gyermekkönyvtárban található, ajánlotta Bodor Éva. A rovat együttműködő partnere a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár.