Rohamosan nő az igény a paksi iparterületek iránt

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Létrejön Pakson egy szakértőkből és intézményvezetőkből álló csoport, valamint egy munkaszervezet, amelyeknek feladata az lesz, hogy a várost felkészítsék az atomerőmű fejlesztésére – mondta el azt MTI-nek Sztruhár Sándor, a Paksi Ipari Park Kft. ügyvezetője.

Az önkormányzat és a Paksi Ipari Park Kft. a 2009-es parlamenti döntés óta készül arra, hogy a küszöbön álló erőmű-beruházás ne érje felkészületlenül a várost. Sztruhár Sándor e két szereplőt képviselve már korábban bekapcsolódott az MVM társaságcsoport által létrehozott, az erőmbővítést előkészítő Lévai Projektbe is. 2010-ben a városvezetés helyzetfeltáró tanulmányt készíttetett arról, hogy milyen lehetőségek és szükségszerűen elvégzendő feladatok jelentkeznek az erőmű bővítésével kapcsolatban.

Sztruhár Sándor szerint fontos feladat a gazdasági infrastruktúra fejlesztése, amelynek egyik jelentős lépése, egy inkubátorház megépítése már megtörtént. Emellett biztosítani kell az építkezéshez szükséges feltételeket, például a közlekedést, közbiztonságot, és több ezer munkavégző számára helyet kell biztosítani. Fontos célkitűzés az is, hogy Paks város lakosságának életvitelét, nyugalmát ez a projekt a lehető legkisebb mértékben zavarja.

Sztruhár Sándor beszámolt arról is, hogy az erőmű-beruházás hírére szinte azonnal megnőtt az érdeklődés a paksi iparterületek iránt. A tárgyalások folynak, a partnerek némelyike kifejezetten a bővítés miatt Paksra telepedne, de az ügyvezető szerint olyan is van, aki az ingatlanárak emelkedésére számítva fektetne be. A Paksi Ipari Park Kft. területén jelenleg több mint 30 cég működik. Ezek összesen 700 embert foglalkoztatnak, árbevételük tavaly meghaladta a 13 milliárd forintot, aminek 98 százaléka export.