Hidat álmodnak Paks és Kalocsa közé

Paks és Kalocsa között negyven perc az út jelenleg, ezt az időt felezné meg az az új Duna-híd, amit az Összefogás Kalocsáért Egyesület szorgalmazott tegnapi sajtótájékoztatóján. „A huszonegyedik század legnagyobb magyarországi beruházása, a Paks II. megépítése kitörési pontot jelent Kalocsának és térségének. Ennek fontos feltétele a két várost összekötő Duna-híd megvalósítása.” – áll a civilszervezet felhívásában, amely szerint Kalocsa és a környék lakossága 1983 óta él együtt a paksi atomerőművel, társadalmi felelősségvállalásuk, partnerségi kapcsolatuk évtizedek óta kimagasló. Az új megaberuházás olyan lehetőségeket hordoz magában, amelyre a mindennapjaikat a kalocsai térségben élő emberek várakozással és bizakodva tekintenek. Céljuk elérésére az Összefogás Kalocsáért Egyesület a minél szélesebb társadalmi támogatás megszerzése érdekében aláírásgyűjtésbe és internetes mozgósításba kezd, majd a megfelelő számú aláírás begyűjtése után a petíciót a kormány elé terjeszti.

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

– Nagyon racionális döntés lenne, ha megépülne – nyilatkozta a TelePaks Kistérségi Televíziónak Török Ferenc, Kalocsa polgármestere (képünkön), hozzátéve, hogy a híd nagyon régi elképzelés, már a ’30-as években készültek rá tervek. – Egy ekkora beruházás kapcsán lehetetlen nem végiggondolni annak a lehetőségét, hogy a két régió közötti híd létesüljön – szögezte le Török Ferenc, aki nagyon örül a civil kezdeményezésnek, hiszen a híd a kalocsai térség vállalkozásait és munkavállalóit is „helyzetbe hozná”.

Az Összefogás Kalocsáért Egyesület Meszesi-révnél tartott sajtótájékoztatóján dr. Réfy Miklós elnök azt hangsúlyozta: politikai pártoktól független társadalmi összefogásra hív fel a civilszervezet a Kalocsa-Paks Duna-híd megépítése érdekében.

A mozgalom facebook-oldalán kiderül: már több paksi is csatlakozott a kezdeményezéshez.