Ahol a szíve, ott az otthona

Fotó: Szaffenauer Ferenc
Fotó: Szaffenauer Ferenc

Prágai Károly-híd, bécsi Stephansdom, római Colosseum, londoni Tower Bridge, párizsi Eiffel-torony és a paksi Makovecz-templom – utóbbi ugyan nem egy európai látnivalókat felsorakoztató turisztikai magazin lapjain kerülhetett az illusztris építmények közé, de díjat hozott Sitkei Balázsnak, aki a BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati- és Gasztrotechnikai Szakkiállítás népes mezőnyében harmadik díjat érdemelt ki két tortacsodájával. Az egyik ezek közül az, amely az utazásai során érintett nagyvárosokat és azok nevezetességeit, valamint tetején a paksi templomot formázza. – Paks a szívem közepe, ahogy a tortáé is – mondja Balázs büszkén a bronzot nyert alkotásról. A másik érmes torta vintage stílusban készült, hasonlóan az előzőhöz dobostorta alapra, dekor cukormassza bevonattal.

A világot látott fiatal jövő májusban végez a budapesti Gundel Károly vendéglátóipari iskolában. Mint mondja, bármit tanulhatott volna – kitűnő érettségivel és két nyelvvizsgával végzett a Balogh Antal iskolában – de a szakma mellett döntött, mivel a családi vállalkozás átvételében látja a jövőt. Az óvárosban működő vállalkozás tulajdonosa ugyanis a szintén cukrász nagymama, akivel az európai utak egy részét is megtette, ízlelgetve a külföldi édességeket, ellesve ötleteket, díszítéseket. Az iskolában egyelőre az alapokat tanulja, szakmai számításokat, vendéglátói ismereteket, de a korai sikerek már most annak köszönhetőek, hogy kiskora óta a cukrászdában sürög-forog, ellesve a trükköket, technikákat. – Szinte ide születtem, ez kapcsol ki, kicsiként is segédkeztem, a gimiben pedig már minden napom itt fejeződött be – meséli.

Külföldi tapasztalatokra is szert tett egy németországi biopékségnél, de a fejlődése szempontjából ennél is fontosabb a szakmai megméretéseken való részvétel, mert itt nyílik lehetőség új technológiák és alapanyagok megismerésére, külföldi kiállítókkal való kapcsolatépítésre, az ipartestülettel való megismerkedésre. Az ifjú paksi cukrász interjúnk idején is a következő kiállításra, a Sirha elnevezésű desszertversenyre hangol alig egy héttel az aktuális díj után. Mint mondja rengeteg terve van, a család nagy örömére jövőre átvenné a stafétabotot és számos újítást tervez. Ahogy fogalmaz, Paks ugyan kisváros, de igény van a különlegesre, fontos, hogy a kínálat mindig trendkövető legyen és nyisson az újdonságokra.