Szili Katalin kétkamarás parlamentet ígér

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Minden olyan döntést támogat a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI), amely munkahelyeket teremt és nem jár környezetszennyezéssel – jelentette ki dr. Szili Katalin kedden Pakson az atomerőmű-bővítésről. A KTI elnöke Eszenyi Gáborral, a párt paks-tamási körzetben induló képviselőjelöltjével járt városunkban. Magyarországnak szüksége van az új blokkokra, szögezte le Szili Katalin, aki egyedül a részletes hatástanulmányokat hiányolja az előkészítésből.

Az elnök szavaiból kiderült, a KTI programjának fontos eleme a civil demokrácia megteremtése, melyet egy második kamara valósítana meg a parlament mellett a civilszervezetek, szakmai kamarák, szakszervezetek, egyházak, köztestületek részvételével. Szili Katalin halasztó hatályú vétójogot biztosítana ennek a szervezetnek. Az elnök hozzátette: bevezetnék a képviselők visszahívhatóságát és az egyházak, illetve civilszervezetek 1%-os adófelajánlásainak mintájára a pártoknak is lehetőség lenne további 1%-ot felajánlani a személyi jövedelemadóból. A vagyonvizsgálatot is kötelezővé tenné a KTI a parlamenti képviselők számára megválasztásukkor és mandátumuk lejártakor egyaránt.

Szili Katalin szólt a privatizációs szerződések betartásának kérdéséről is, szavai szerint a magyar társadalomnak tudnia kell, hogy a nemzetgazdaság vagyona 25 év során hová került. A KTI által preferált háromkulcsos adórendszerről az elnök elmondta, hogy 5, 16 és 20%-os kulccsal adóztatnák meg a jövedelmeket.