Kiemelt cél az üzemidő-hosszabbítás folytatása

Fotó: mvm.hu
Fotó: mvm.hu

A nemzeti energiapolitikai célok megvalósulásának elősegítése, kiemelten a nukleáris erőművi kapacitás fenntartása; a nemzeti vagyon gyarapítása és az ellátásbiztonság növelése az energetikában – ezek az MVM Csoport legfontosabb céljai. Mindezek az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése által ma elfogadott új középtávú stratégiájában szerepelnek.

– Az MVM Csoport, mint nemzeti tulajdonú, regionális szinten is meghatározó, vertikálisan integrált energetikai vállalkozás küldetésének tekinti a Nemzeti Energiastratégiával összhangban álló energiapolitikai célok megvalósítását, illetve további gazdaságpolitikai célok támogatását, különös tekintettel a hazai energiarendszer stabilitásának megőrzésére és kapacitásának fenntartására. Ezzel az MVM Csoport célja az ellátásbiztonság növelése és az energiafüggőség csökkentése, a nemzeti vagyon gyarapítása az energetikában, az energiatermelés és -szolgáltatás fenntartható fejlesztése, valamint a további növekedés a hitelképesség megőrzése mellett –  mondta Baji Csaba elnök-vezérigazgató.

Az MVM közgyűlése által elfogadott új középtávú stratégia kiemelt eleme a nemzetközileg elismert, jelenleg is magas szintű nukleáris biztonság fenntartása és további fejlesztése mellett a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbítási programjának folytatása, a teljesítménynövelés újabb lehetőségeinek vizsgálata, valamint az új atomerőművi blokkok létesítési feltételeinek megteremtése és a beruházás megvalósítása.

A stratégia megkülönböztetett figyelmet fordít az energiahatékonyság javítására, a megújuló energiatermelés piaci részesedésének növelésére, Az oroszlányi térség biztonságos távhő-ellátása érdekében a közgyűlés döntött az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. projekttársaság létrehozásáról. Az MVM Közgyűlése határozott arról is, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint legnagyobb tulajdonos 41 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt nyújt az RWE Csoport FŐGÁZ-részvényeinek megvásárlásáról szóló megállapodás finanszírozásához.