Bérlakásprogrammal állítaná meg a fiatalok elvándorlását a Jobbik

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Bővítené az államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyeket Dúró Dóra, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője. Az intézkedéssel a szegényebb családok gyermekei is bekerülhetnének a felsőoktatásba, hangzott el a párt paksi fórumán csütörtök este a Csengey központban. – A diplomás munkanélküliségről szóló tündérmese egyáltalán nem igaz, Magyarországon diplomásként a legkönnyebb elhelyezkedni – szögezte le a Jobbik Budapest 6. számú választókörzetében induló képviselőjelöltje, hozzátéve: – A felsőoktatásban végbement színvonalcsökkenés oka, hogy ciklusokon keresztül engedélyezték, hogy a költségtérítéses hallgatók együtt tanuljanak az államilag finanszírozott képzésben résztvevőkkel mesterségesen felduzzasztva a hallgatói létszámot.

– A fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntötte a kormány – ezt már az iskolák állami fenntartásba vételéről mondta el a fórumon Bencze János vendégeként Dúró Dóra, aki szerint bár az alapgondolat helyes volt, a kivitelezést elkapkodták. – Valóban hozzá kellett nyúlni a rendszerhez, és az állami szerep növelése is helyes volt az oktatásban, ám az önkormányzatoktól lényegében minden döntési jogkört megvontak és az intézmények vezetői is méltatlan helyzetbe kerültek – fogalmazott a politikus, aki szerint az állam és az önkormányzatok szoros együttműködésével kellene fenntartani az iskolákat, az állam szerepét pedig elsősorban a tartalmi szabályozásban kell érvényesíteni.

A fiatalok külföldre vándorlásával kapcsolatban Dúró Dóra kifejtette: elsősorban munkahelyet kell teremteni, amely tisztességes megélhetést biztosít a felnövekvő generáció számára. Emellett bérfelzárkóztatásra is szükség van, tette hozzá a politikus. A Jobbik bérlakás-építési programjával kapcsolatban a képviselő elmondta: a fiatalok döntő többsége 35 éves korában sem tud elköltözni szüleitől, ezért otthonteremtési elképzeléseik szerint kedvezményes bérlettel lehetne igénybe venni a programban részt vevő lakásokat, amelyeket később, kedvezményes állami hitelből meg is lehetne vásárolni.