A hazai termelés 50,7%-át adta az atomerőmű

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. európai szinten is kiemelkedő biztonságos üzemelés mellett, számottevő termelési eredménnyel zárta a tavalyi évet, az idén pedig újabb blokk kaphatja meg az üzemidő-hosszabbítási engedélyt – közölte a társaság annak kapcsán, hogy megtartotta éves rendes közgyűlését. A 2013. évi üzleti év lezárásán túlmenően elfogadták a 2013. évi üzleti jelentést és beszámolót, valamint a társaság 2014. évi üzlet- és fejlesztéspolitikáját. Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató azt mondta, összességében jó évet tudhat maga mögött az atomerőmű, hiszen történetének ötödik legjobb évét zárta.

Az MVM Csoporthoz tartozó paksi atomerőmű 2013. évben megtermelt 15 370 GWh-val a hazai termelés 50,7 százalékát, míg a felhasználás 36,4 százalékát biztosította. Mint közleményükben kiemelték, ezzel az atomerőmű messze a legmeghatározóbb villamosenergia-termelő egység Magyarországon.

A közgyűlés napirendjén az idei év tervei is szerepeltek, legfontosabb feladat a 2. blokk üzemidő-hosszabbításához szükséges engedélyek megszerzése lesz. Az engedélykérelmet tavaly novemberben juttatták el az Országos Atomenergia Hivatalhoz, amely várhatóan már a nyáron dönt a blokk üzemeltetésének további húsz évvel történő meghosszabbításáról, emellett pedig folytatódik a 3. és 4. blokk felkészítése is a további biztonságos működtetéshez. A működő blokkok biztonságos továbbüzemeltetése rendkívül költséghatékony beruházás, ennyi pénzből egyetlen más megoldással sem lehetne 2000 MW termelőkapacitást létesíteni, és húsz évre szavatolni a megfizethető és szén-dioxid-kibocsátás-mentes villamosenergia-termelést. A paksi blokkok évente kétmillió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítják meg.
Dr. Kovács Antal azt is kiemelte, hogy az üzemidő-hosszabbítással kapcsolatos teendők mellett a célzott biztonsági felülvizsgálat javaslataiból adódó feladatok időarányos végrehajtását is elvégzik. A paksi atomerőmű minden fejlesztést saját forrásokból finanszíroz, beleértve a biztonságnövelő beruházásokat és az üzemidő-hosszabbítást.
Az atomerőmű közleménye arra is kitér, hogy a közvélemény-kutatások tanúsága szerint a lakossági fogyasztók is elismerik, hogy az atomerőmű az energia-ellátásbiztonság egyik alapköve, illetve a legolcsóbb hazai villamosenergia-termelő egység. A biztonságos üzemeltetésnek, a gazdaságos termelésnek és az üvegházhatású gázok kibocsátásától mentes működésnek is köszönhetően a magyar lakosság több mint háromnegyede támogatja az atomerőmű működését. A közvetlen „szomszédság” körében még magasabb – 95 százalék – az atomerőmű iránti bizalom.