Glattfelder: Az elektromos autók terjedése is indokolja az új blokkok építését

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Az atomerőmű parkolójában csatlakoztatta töltőre hibrid autóját Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP), hogy ezzel demonstrálja: nukleáris energiára van szükség ahhoz, hogy Magyarország át tudjon térni a villamosenergia-alapú közlekedésre. Glattfelder Béla azt mondta, hogy a ma meglévő villamosenergia-kapacitás nem lesz elegendő 2025-ben még akkor sem, ha a közlekedési rendszer változatlan marad. Véleménye szerint ezen a téren komoly változásra lehet számítani, teret nyernek az elektromos és hibrid autók. Ezt – mint mondta – az is jelzi, hogy nő irántuk tanúsított kereslet és az áruk is emelkedik.

A politikus azt mondta, szerinte hazánkban is terjedni fog az elektromos autók használata, ahogy világszerte is. A technológia elkészült, az autóipar tömegesen gyárt ilyen járműveket.

glatt-30052Glattfelder Béla szerint ez robbanásszerű keresletnövekedéssel és a villamos energia iránti igény növekedésével jár.

A nyugati tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek általában otthon, éjszaka töltik az autóikat. Ebben az időszakban az ipari felhasználás kisebb, olcsó, éjszakai árammal tölthetőek a járművek, mondta Glattfelder Béla. Már saját tapasztalatai alapján hozzátette, hogy az ő hibridautója átlagosan 1,3 liter benzint fogyaszt 100 km-en annak köszönhetően 70 százalékban elektromos meghajtással közlekedik. 1kW-val átlagosan 7,6 km lehet autózni. Mint részletezte, azokat az autókat vezetve, amelyek kizárólag villamos meghajtásúak, kialakulhat a sofőrben egyfajta „kilométerfrász”, ami a hibrideknél nem jelentkezik, hiszen benzinmotorjuk is van. Az általa használt Toyotával teljesen feltöltött akkumulátorral 20-28 km lehet megtenni villamos energiával. Ez igazodik az autóhasználati szokásokhoz, hiszen az összes megtett távolság 70-80 százalékát az ilyen hosszúságú utak teszik ki.

A politikus szerint az elektromos autók elterjedésével több pozitív hatás jár. Kiválthatják a kőolajimportot, csökken a levegőszennyezés, tisztábbak lesznek a városok. Ehhez – húzta alá – tiszta, környezetet nem szennyező energiára van szükség, amit az atomenergia és a megújuló források biztosíthatnak.  – Magyarországon mind a kettőre szükség és lehetőség van. – tette hozzá. Rámutatott, hogy a nukleáris energia azon túl, hogy nem jár CO2-kibocsátással, tehát nem szennyezi a környezetet, a társadalom többségének támogatását élvezi és folyamatosan rendelkezésre áll. Az elektromos járművek terjedése is indokolja az új blokkok megépítésének szükségességét – hangsúlyozta a képviselő.