Egészséges lesz az ivóvíz Sárszentlőrincen

Befejezéséhez közeledik az Európai Unió támogatásával megvalósuló Sárszentlőrinc Község ivóvízminőség-javító beruházása: 2014. május 30-án 11 órakor az ünnepélyes záró rendezvénnyel véget ér a projekt kivitelezési szakasza.

A vizsgálati eredmények szerint a Sárszentlőrinc és Uzd ivóvizét biztosító kutak vízkémiai komponenseiben az ammónium-, vas- és mangán-tartalom meghaladta az előírt határértéket, emiatt a kitermelt víz vízkezelést igényel. A projekt célja olyan víztisztító technológia telepítése volt, amely lehetővé teszi a megfelelő minőségű ivóvíz-szolgáltatást.

Ennek megvalósítására még 2010-ben nyújtotta be igényét Sárszentlőrinc a Környezet és Energia Operatív Program pályázati forráshoz. A sikeres első fordulóban kidolgozták a beruházás részletes terveit, beszerezték a szükséges engedélyeket és a közgazdasági költség-haszon elemzés elkészítésével benyújtották a második forduló pályázatát. A második forduló eredményességének köszönhetően Sárszentlőrinc az Európai Uniótól és a Magyar Államtól 142 millió 570.109 forint támogatást nyert el.

A projekt során olyan víztisztító technológia és távvezeték került kialakításra, amely a teljes lakosság számára lehetővé teszi a megfelelő minőségű ivóvíz-szolgáltatást. A beruházás nyomán földalatti vezetéken keresztül juttatják el Sárszentlőrincről az uzdi víztározókba a biológiai szűrés révén megtisztított ivóvizet. A két település mintegy 1763 folyóméter hosszúságú vezetékkel köthető össze. A fejlesztés nyomán minimálisra csökken a vezetékes ivóvíz károsanyag-tartalma, hosszú távon biztosítva a településen élők környezetvédelmi és egészség-megóvási céljait. A 158 millió 411.232 forint összköltségű projekt kivitelezési feladatait a közbeszerzési eljárásban kiválasztott Techno-Gáz Kft. látta el.

Infoblokk3_KA_egyes

110309_ujszechenyi