Soltész Miklós: egyre inkább érték Magyarországon a család

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Csak idén két komoly családbarát intézkedést vezetett be a Fidesz-kormány: a gyed extra és a kiterjesztett járulékkedvezmény az adókedvezmény mellett nagyságrendileg közel 100 milliárd forint megtakarítást jelent a magyar családok számára – mondta el a Csengey központban Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár. A szakpolitikus Hirt Ferenc, a paks-tamási körzet országgyűlési képviselője meghívására érkezett Paksra, hogy Kósa Ádám európai parlamenti képviselővel részt vegyen a Fidesz helyi EP-kampányrendezvényén. Az említett kedvezmények egyrészt az alacsonyabb jövedelműeket segítik, másrészt a munkába visszatérni kívánó édesanyák és családjuk helyzetét könnyíti meg. Utóbbi célt szolgálja a Fidesz-kormány által elindított bölcsődeépítési, -bővítési és -felújítási program is, mondta el Soltész Miklós.

– Örömteli a születési ráta kedvező alakulása, és különösen örvendetes az abortuszok számának nagymértékű csökkenése – hangsúlyozta a szociális és családügyekért felelős államtitkár, hozzátéve: elindult egy pozitív folyamat, egyre inkább értéknek számít a család.

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Kósa Ádám a fogyatékkal élők támogatását megcélzó reformról beszélt. A fideszes európai parlamenti képviselő elmondta, hogy az eddigi segély alapú ellátás helyett egy olyan ellátórendszert épített ki a kormány, ami a foglalkoztatást, az elhelyezkedést segíti.

– Még messze van a vége, de pozitív jelek már láthatóak: 15 ezerrel több megváltozott munkaképességű dolgozik Magyarországon, mint négy évvel ezelőtt – tette hozzá a szakpolitikus. Újságírói kérdésre Kósa Ádám hozzátette: Nyugat- és Közép-Európa között ezen a téren időbeni lemaradás látható, de Magyarország nagyon is igyekszik felzárkózni, amire komoly erőforrásokat is fordítanak.

Az európai parlamenti képviselő arról is beszélt, hogy támogatja a kötelező önkéntesség négy éve bevezetett gyakorlatát az iskolások körében, hiszen a fiataloknak is meg kell tanulniuk a toleranciát, egymás elfogadását és segítését.