Elektromos tömegközlekedésre váltana Paks

Forrás: www.modulo.hu
Képünk illusztráció. Forrás: www.modulo.hu

Elektromos buszok szállíthatják a paksi utasokat, ha megvalósul az önkormányzat új projektje. Villamos meghajtású tömegközlekedési és szállítójármű-hálózat létrehozását tervezi Paks európai uniós támogatás felhasználásával. A városi közlekedés modernizációját célzó projekt megvalósítására várhatóan céget alapít a képviselő-testület a Paksi Ipari Park Kft. többségi tulajdonával.

Villamos meghajtású autóbuszok biztosíthatják néhány év múlva a helyi tömegközlekedést és elektromos járművek szállíthatják a hulladékot a szeméttelepre, ha megvalósul az a projekt, melynek indításáról májusi ülésén dönt a paksi képviselő-testület. A Paksi Elektromos Mobilitás projekt célja az elektromos járművek és a működtetésükhöz szükséges töltőállomás-rendszer kiépítése, elterjesztése. – Ehhez Paks egyedül nem elég, nagyvárosokat kell bevonni a programba, célszerűnek látszik az M6-os autópálya logisztikai tengelyében gondolkodni Budapesttől Pécsig – tájékoztatott a tervekről Hajdú János polgármester. Hozzátette: az elképzelés nagyra törő és igen komoly változást jelenthet az energetika területén, de reméli, hogy Paks kezdeményezőként felgyorsíthatja a megvalósítást.

Forrás: modulo.hu
Képünk illusztráció. Forrás: modulo.hu

Az ilyen típusú beruházásokat az Európai Unió is támogatja. Alapvetően a megújuló energiaforrások felhasználásának elterjesztésére irányulnak a kiírások, de a program jól illeszkedik Paks esetében az atomerőmű által termelt villamos energia felhasználásához is, az új atomerőművi blokkok többletkapacitására építve – tudtuk meg. Hajdú János azt is elmondta: megpróbálják mind a tudomány, mind az alkalmazott technológia területéről a legtöbb ismeretet és a legjobb szakembereket bevonni a projektbe. A projektcég kapcsolatban lesz a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt-vel is.

A projekt irányítására a képviselő-testület döntésével létrehoznak egy szakcéget, amely megfelelő szakemberek bevonásával, a pályázati anyag kidolgozását követően elindítja a pályázatot és koordinálja a program végrehajtását. A cég indulótőkéje 42 millió forint lesz, a Paksi Ipari Park Kft. tulajdonrésze 30 millió forint – tájékoztatott Hajdú János, aki azt mondta, a sikeres brüsszeli pályázat 10%-os önerő mellett akár 35 millió euró támogatást is hozhat.

– Mindehhez kormányzati segítségre és kapcsolatokra is szükségünk lesz. Megtettük az első lépéseket – tette hozzá Paks vezetője.

– Az elektromos meghajtású járművek működtetésének költsége a jelenlegi rendszer ötöde-hetede. Ha a mostani árképzés nem változik, akkor a projekt gazdaságossága nem kétséges – hangsúlyozta Hajdú János.

A Paksi Hírnök márciusi számában Aszódi Attila beszélt arról, hogy szerte a világban számolnak az elektromos autók terjedésével. Ezeket jellemzően éjszaka töltik. A BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatójának számításai szerint, ha számottevő elektromos autó lépne üzembe hazánkban, az nagyjából abban a mennyiségben igényelhetne villamos energiát, amennyi éjszaka feleslegként keletkezne az új blokkok megépítése után jelentkező többletkapacitásban.

Nemrég Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP), a Magyar Szolár Szövetség elnöke demonstrálta az elektromos hajtású járművek előnyeit Pakson. – Az elektromos járművek terjedése is indokolja az új blokkok megépítésének szükségességét – hangsúlyozta a képviselő az atomerőmű előtt tartott tájékoztatóján.