A félmilliomodik látogatót köszöntötték

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

Ma fogadta félmilliomodik látogatóját az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 1995 óta működő Tájékoztató és Látogatóközpontja. Az ötszázezredik látogatót, Beck Ádámot, a budapesti Wesselényi Miklós Műszaki Szakközép és Szakiskola diákját Hamvas István vezérigazgató és dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató is köszöntötte.

Hamvas István azt emelte ki, hogy öröm számára, hogy érdeklődést mutatnak tevékenységük iránt, különösen, ha a fiatalokról van szó. A nyitottság kezdetektől jellemzője a paksi atomerőműnek, ez az alapja a bizalomnak, ami övezi. Ezt – tette hozzá – a rendszeres felmérések is alátámasztják, hiszen hosszú évek óta meghaladja a hetven százalékot az atomerőmű társadalmi elfogadottsága.

Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató kiemelte, hogy Tájékoztató és Látogatóközpontot a nyitottság szellemében üzemeltetik. Oda bárki betérhet, a saját szemével győződhet meg arról, hogy miért biztonságos, tiszta és gazdaságos megoldás a nukleáris energia hasznosítása, felteheti kérdéseit. A tapasztalat az, hogy, aki személyesen megfordul a létesítményben, az támogatja annak működését.

Beck Ádám örömmel fogadta hírét, hogy ő az ötszázezredik látogató. Az atomerőmű nagysága, tisztasága, modernsége pozitív hatást tett rá, bár – mint mondta – ő a látogatás előtt is meg volt győződve arról, hogy ez egy fontos létesítmény, amire szükség van és a jövőben is az lesz.

Az élményből, amit Pakson tapasztaltak, a csoport minden tagja hazavihetett egy kicsit, hiszen az erőmű környezetét bemutató fotóalbumokat kaptak ajándékba, valamint egy hatalmas tortát, ami a félmilliomodik látogató fogadására készült.

Dr. Kovács Antal azt mondta, minden korosztály érdeklődést mutat az atomerőmű iránt. Tavaly látogatói rekord született, közel 37 ezren fordultak meg a Tájékoztató és Látogató Központban. Az elmúlt közel 20 évben Paksot megjárt ötszázezer ember mellett több mint kétszázezren a Jövőnk Energiája Tájékoztató Kamion kiállítási anyagát látva tájékozódtak az atomenergia miben létéről,  a Paksi Atomerőmű energiaellátásban betöltött szerepéről. Népszerű az Atomenergetikai Múzeum, amely két éve nyitotta meg kapuit, azóta több mint 35 ezer látogatója volt.