Nem sikerült győzni Szolnokon

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

Az NB I-es kosárlabdadöntő első mérkőzésén vereséget szenvedett az Atomerőmű SE csapata Szolnokon. A három győzelemig tartó párharc következő fordulója szerdán lesz a Gesztenyés úton. Szolnoki Olaj KK-ASE: 77-64.

Az első negyed elején 4-0-val nyitott a hazai csapat, de a 3. percre McGruder és Jones révén egyenlített az Atomerőmű. Ezután 5 pontot szórt zsinórban a Szolnok, mire Jones révén jött a válasz. Ellépett a vendéglátó, az ötödik percben Milosevic révén 13-6-ot mutatott az eredményjelző, Vojvoda triplája után pedig időt kért Braniszlav Dzunics. Medve és McGruder révén zárkózott az ASE, és Vaughn büntetőivel háromra csökkent a különbség a 10. perc végére.

Vaughn kétszer egymás után is eredményes volt, vezetett a Paks a 12. percben, de Keller, Báder és Ivosev révén 6-0-s rohamot indított az Olaj. Előbb Szabó Zsolt szerzett egy közelit, majd Baki dobott egy távolit az ASE csapatából, és máris 26-26-ot mutatott az eredményjelző. Ezután fej fej mellett haladtak a csapatok, de a 17. percben Lóránt közelije után három ponttal ellépett a Szolnok – rögtön időt kért az ASE. Elérte az öt csapathibát az Atomerőmű, így a Szolnok két percen belül 5 pontot is szerzett büntetőből és nyolc pontra növelte előnyét. Jones középtávolija révén csökkent a paksi hátrány a 20. perc végére.

Baki Gergely triplájával indult a második félidő, 5 pont érkezett válaszul egy percen belül. Medve szerzett két pontot, de Vojvoda rögtön válaszolt egy hárompontossal. A 25. percben egy újabb Vojvoda-trojka után időt kért az ASE. Sokat forgatta a játékosokat Braniszlav Dzunics, de Vojvodával egyelőre nem tudtak mit kezdeni a paksiak. McGruder percei következtek, egy tripla, majd egy dupla után 4-re csökkent a hátrány, időt kért az Olaj. Pilcevic és McGruder is elsüllyesztett egy triplát az utolsó percben, maradt a 6 pont különbség a két csapat között.

Rosszul indult az utolsó felvonás, két perc alatt 7 pontot szórt a Szolnok a paksi gyűrűbe. Ezután Jones és McGruder percei következtek, a 33. percben 6 pontra csökkent a piros-kékek hátránya. Technikai faultot ítéltek az ASE ellen, négy büntetőt dobhatott a Szolnok, ami után újra tíz pont fölé nőtt az előnye. A hátralévő időben már nem sikerült faragni a hátrányból, az utolsó találatot Eilingsfeld zsákolása jelentette.

A döntő állása: Szolnoki Olaj KK– ASE: 1-0

A következő mérkőzésre június 4-én 18 órakor Pakson kerül sor.

Szolnoki Olaj KK–Atomerőmű SE: 77-64 (20-17, 20-17, 16-16, 21-14)

Rájátszás, döntő, 1. mérkőzés

Tiszaligeti Sportcsarnok, V: Cziffra Cs., Papp P., Ádám J. (Benczur L.)

Szolnok: Pilcsevics 11/9, Vojvoda 22/15, Holiday 7, Lóránt 8, Báder 6. Csere: Rakics 1, Ivosev 2, Milosevics 15, Simon B. -, Keller Á. 5, Tóth Z. -.

ASE: Vaughn 10, McGruder 20/6, Körtélyesi-, Szabó Zs. 2, Jones 15. Csere: Kovács Ák. 3/3, Tóth Á. 1, Baki 6/6, Eilingsfeld 2, Medve 5/3.