Kosárlabda-finálé: kevés hiányzott az egyenlítéshez

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

Szoros mérkőzésen szenvedett vereséget az Atomerőmű SE kosárlabdacsapata a bajnokság fináléjának második mérkőzésén a Gesztenyés úti sportcsarnokban. Atomerőmű SE-Szolnoki Olaj KK:  71-77.

Az NB I-es férfi kosárlabda bajnokság döntő párharcában a második összecsapásra került sor a Gesztenyés úti csarnokban. A Szolnok csapata teljes kerettel vágott neki a mérkőzésnek, míg a paksiaknál az előző mérkőzésen részleges combizom-szakadást szenvedő Medve Máté nem tudta vállalni a játékot. Braniszlav Dzunics a bemelegítés közben elmondta, hogy győzni akarnak, de ahhoz jobb védekezésre lesz szükség, mint legutóbb a Tiszaligetben.

Nagyon jól kezdett az ASE, McGruder pontjaival 7-2-re léptek el. Az egykori paksi játékos Vojvoda Dávid nem maradt adós, 5 pontot szórt zsinórban. Szabó Zsolt sapkázta le a szolnoki Kellert, majd a csapatkapitány Körtélyesi dobott 4 pontot egymás után. Holiday köszönt be messziről, átvette a vezetést az Olaj, de Tóth, Kovács és Eilingsfeld révén 7-0-s szériával zárta az első felvonást az Atom.

A második negyed elején néhány bírói ítélet borzolta a paksi szurkolók idegeit, ismét egy pontra jött fel a vendégcsapat. Kovács Ákos és Szabó Zsolt trojkái után azonban szolnoki időkérés következett, 28-21-re lépett el a Paks. Két perccel a vége előtt Jones büntetőivel már 9 pontos előnyre tett szert a piros-kék társaság, de Vojvoda és Milosevic közelebb hozta a Tisza-partiakat.

A nagyszünet után 9-0-val indított a Szolnok, Vaughn ellen ítéltek sportszerűtlent, Dzunics mester ellen technikait, majd az oldalra visszakapott labdát is gólra váltották. Elhúzott a Szolnok 6 ponttal, de minden erejét mozgósította az ASE, és Kovács Ákos büntetőivel újra átvette a vezetést. Az utolsó percekben Vojvoda dobott két hármast, előnnyel kezdte az utolsó negyedet az Olaj.

Az utolsó felvonás elején sokat hibázott az ASE, a 33. percben Milosevic révén 10 pontra hízott a vendégelőny. Mozgósította utolsó erőtartalékait a Paks, és Tóth Ádám pontjaival felzárkózott 65-71-re. Az ellentámadás során a paksi palánk alatt Tóth ellen befújt sportszerűtlen ítélet eldöntötte a mérkőzést, Vaughn révén még felzárkózott 3 pontra z ASE, de már kevés volt az idő, így faultolni kellett, a büntetőket pedig a vendégek értékesítették.

A párharc állása 2-0 a Szolnok javára, a harmadik mérkőzést 7-én, szombaton Szolnokon játsszák.

Atomerőmű SE–Szolnoki Olaj KK 71-77 (20-14, 14-15, 18-27, 19-21)

Vezette: Vigh P. dr., Pálla Z., Györffy P. (Faidt)

ASE: Vaughn 8/3, MCGRUDER 18, Körtélyesi 5, Szabó Zs. 3/3, Jones 10 Csere: Kovács 11/6, Eilingsfeld 5/3, Tóth 10, Baki 1

Szolnok: Pilcsevics 8, VOJVODA 22/12, Keller 6, Milosevics 4, Lóránt P. 9/3 Csere: Holiday 11/3, BÁDER 13, Simon 4, Rakics -, Ivosev -, Trotter –