Elkészültek az újabb partfalak

Az Alisca Bau Építő Zrt. kivitelezésében júniusban véget ért a város nagyszabású partfal-stabilizációs projektje: a „Paks, Petőfi és Csárda utca mögötti partfal-stabilizáció” című beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg 95 százalékos támogatás mellett.

Pakson 2012-ben 340 millió forintos uniós projekt keretében a Deák Ferenc utca mögött erősítettek meg egy partfalszakaszt, az újabb program során pedig Dunakömlődön a Csárda utca 2-15. szám mögött, illetve a paksi Petőfi utca 9. számú ingatlanon, a Csonka köz alatt készült megerősített védmű 156,2 méter hosszan. Földalatti munkával kezdtek, lealapozták, bebiztosították a falakba épített pincéket. Ezt követte a látványosabb része a programnak, a vasbeton szerkezet megépítése a löszfal elé, hogy a csúszást, leomlást meggátolják. A vasbeton szerkezetek magassága a mögöttük lévő fal nagyságától függően másfél és öt méter között van.

Az önkormányzat közbeszerzési eljárás keretében az Alisca Bau Építő Zrt.-vel végeztette el a magaspart megerősítését annak érdekében, hogy megóvja az annak tövébe épült házakat, az utat, valamint a közműveket. Paks Város Önkormányzata az említett, omlásveszélyes partfalszakasz stabilizációjára az Új Széchenyi Tervben pályázott sikerrel, a kivitelezés több mint fél évet vett igénybe. A támfal megépítése mellett kihívást jelentett a partfalat gyengítő pincék feltárása, tömedékelése, illetve megerősítése is, megteremtve az ott élők biztonságát. A beruházás összköltsége mintegy 220 millió forint volt, a kivitelezés bruttó 205.279.149 forint, amelyet az Alisca Bau Építő Zrt. végzett el. A kivitelezéshez az Európai Unió és a Magyar Állam 95 százalékos támogatási forrást biztosított.

110309_ujszechenyi

Infoblokk3_ERFA_egyes