Mit süt-főz ma? – Lázár Ágnes

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Hogy mit kell tudnia egy hatodik osztályosnak? A szülők többségének valószínűleg nem a főzés lenne az első válasza, Lázár Ágnes azonban, ha nem is teljesen önállóan, azóta megállja a helyét a konyhában. Tapasztalt háziasszony létére mégis látható zavarban fogott az első tennivalókhoz, amikor ott vendégeskedtünk nála. Hiába, nem szokott közönségnek főzni, nincs hozzászokva a reflektorfényhez, jegyezte meg egyébként hamar elillanó izgalmát magyarázva. Mivel iskolás korában nem tudott megbarátkozni a menzával, szülei kiadták a feladatot – tanuljon meg főzni. A konyhában otthonosan mozgó apuka hamar maga mellé állította a konyhapultnál és a kiskukta mire a szülők hazaérkeztek, már oda is készítette az ebédnek vagy vacsorának való hozzávalókat. Később már ment a zöldségek, húsok főzéshez való előkészítése is, hamarosan pedig már kész étel várta a nyári szünidőben munkából hazaérkező felnőtteket.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Haza gondolva elárulja, gyerekkorában még csak bolti tésztát sem ettek és bár azóta nagyot változott a világ, pár aranyszabályt megtartott: mivel azóta is a házias ízek kedvelője, a bableveshez a mai napig maga készíti a levesbetétet, a gyúrt tészta maradékából pedig finommetéltet, kis kockát, csipetkét. Mára kötegnyi receptet kipróbált, de nem ragaszkodik a régi receptgyűjteményekhez. Bátran kalandoz az interneten gasztronómiai oldalakon, a szimpatikus leírásokat kipróbálja, saját ízlésére formálja. – Én sütök, a többiek viszik – utal keresztfiára és családjára, akik miatt nincs olyan hétvége, hogy ne kerülne valami édes finomság az asztalra. Ezért volt szinte magától értetődő, hogy a desszert nem maradhatott ki a sorból a stábunk számára felvonultatott repertoárból sem. Nem véletlen, hogy a süteménnyel kezdjük a sort, avatott be a háziasszony, ugyanis a jól megválasztott sorrenddel, figyelembe véve a süléshez vagy előkészülethez szükséges időt, órákat spórolhat meg magának az ember.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

A mazsolás-túrós szelethez négy tojássárgáját kikeverünk 18 dekagramm porcukorral és egy csomag vaníliás cukorral, hozzáteszünk 12 dkg vajat és az egészet habosra verjük. Belevegyítünk 25 dkg áttört túrót, 50 gramm darált diót, fél csomag sütőport és 10 dekagramm lisztet, majd az egészet összedolgozzuk. A megmaradt tojásfehérjéből kemény habot kell verni és ezt óvatosan bedolgozni az eddig elkészült masszába 50 gramm mazsola, ugyanennyi darabolt csoki és dió kíséretében. A tésztát kikent, liszttel beszórt tepsibe helyezzük és 160 Celsius fokon 35 percig sütjük. Akkor kész, amikor a tészta már nem ragad a villára vagy tűre.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

A sütő másik lapjára ezzel egy időben a főételnek való is bekerülhet, mivel a szalonnás csirkemell tejszínes-sajtos krumplikörettel nagyjából ugyanannyi idő alatt készül el mint a desszert. Ehhez fél kilogramm csirkemellet besózunk, beborsozunk, szalonnával körbetekerjük és rózsaszerűen felgöngyöljük. Tűzálló jénaiba helyezzük, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, majd fólia alatt 180 fokon fél órát sütjük. Ezalatt megpuhul, majd levéve a fóliát még 25 percet bent hagyjuk, hogy piruljon, színt kapjon, ropogósra süljön. Egy másik tepsiben a fél kilogramm felszelt krumplira ráöntünk egy kevés olívaolajat, megszórjuk kakukkfűvel, hozzáadunk egy doboz 20 százalékos tejszínt, valamint 15 dkg reszelt sajtot, majd a fólia alatt megsütjük.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Lázár Ágnes otthonról hozta a neveléshez, oktatáshoz való kötődését – testvéreivel gyermekközpontú családban nőttek fel, édesanyja negyven évig dolgozott óvodában, így talán nem véletlen, hogy Ágnes is hasonló pályára sodródott. Tanítónő szeretett volna lenni, de az első sikertelen felvételit követően egy lehetőséget kapva a dunakömlődi könyvtárban kötött ki. Az állás, mint kiderült, sorsdöntő volt az életében, immár 40 éve van a pályán, talán nincs is olyan csemete, vagy időközben felnőtté vált gyermek, akit a gyermekkönyvtáros ne gardírozott volna a polcok, könyvek rengetegében. Húsz évig egyedül dolgozott a paksi gyermekkönyvtárban, három éve, hogy kolléganőjével látják el a sokasodó teendőket. Másik terve sem maradt beteljesületlen, tizenhat évig mellékállásban Dunakömlődön taníthatott képesítés nélkül az általános iskolában.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Mint mondja, büszke arra, hogy több mint egy emberöltőt eltölthetett a gyermekkönyvtárban és szerencsésnek tartja, hogy mindig rendkívül jó kollektívával dolgozhatott együtt. Főnökei hagyták önálló ötleteinek megvalósításában, biztosították ezek hátterét és elismerték a munkáját. Kedvencei az olvasásnépszerűsítő játékok voltak, mert imád javítani, örül, ha a gyerekek visszajeleznek a feladatlapokkal kapcsolatban és időnként jót vidul a kérdésekhez írt gyermeki megjegyzéseken. Szép emlékeket őriz a színházlátogatásokról is, vagy amikor a gyerekek a könyvtárban aludtak a Manók éjszakáján. Maga is nehezen képzeli el a nyugdíjas éveket, de úgy véli, eljött a fiatalok ideje.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Felszabaduló idejét keresztfiával és családjával, illetve 83 éves anyukájával tölti, akitől sokat tanult a konyhában. Nemcsak a húslevest, a rizst is úgy készíti, ahogy tőle leste el. Hogy megossza a receptet, a köretet stábunk számára is elkészítette, mert úgy tapasztalta sokan nem tudnak jó rizst csinálni. Lázár  Ágnes tippje szerint a rizst hétszer át kell mosni főzés előtt, hogy ne legyen mászkos, és a zsírt sem szabad sajnálni alóla. A felforrósított olajon először lepirítjuk a szemeket, majd amekkora bögre rizst tettünk az edénybe, kétszer annyi vizet öntünk hozzá. Vegetával, petrezselyemzölddel és borssal ízesítjük, felforraljuk és utána takarékon főzzük, pároljuk készre. Köretnek még sárgarépás-almás-zelleres salátát is készített a húsokhoz, amit roppant egyszerű elkészíteni, gyakorlat sem kell hozzá. Három almát és három friss répát megpucolunk, lereszelünk egy darab zellerrel és összekeverésük után citromlével meglocsoljuk az egészet, hogy meg ne barnuljon.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Ágnes legvégül a sajtkrémleveshez fogott, mivel percek alatt elkészül az étel. Ehhez kevés olajon két kanál lisztet megpirított és két deciliter tejjel felöntötte, mint ahogy besamel mártást készítene, majd belerakott 25 dekagramm mascarpone krémet. Eközben egy húsleveskockát feloldott egy deciliter vízben és hozzáöntötte az eddigiekhez. Beleaprított még két gerezd fokhagymát, petrezselymet és sót szórt hozzá, valamint szerecsendiót, hogy fűszeresebb, illatosabb legyen. Készre főzés előtt, vagy már a tányérban füstölt sajttal és levesgyönggyel lehet gazdagítani az ételt.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István
Fotó: Babai István
Fotó: Babai István
Fotó: Babai István
Fotó: Babai István