Az atomerőmű zavartalan működése hosszú távon is biztosított

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. biztonságos és zavartalan működését az ukrán belpolitikai helyzet nem befolyásolja, az atomerőműben a törvényi előírásoknak megfelelően két évre elegendő üzemanyag áll rendelkezésre. A tokozott üzemanyag-kazetták tárolása a hatóság által engedélyezett, biztonságos módon, teljes mértékben megoldott és nem befolyásolja az atomerőmű normál üzemi működését. A 2. blokk várhatóan még az év folyamán megkapja a húszéves továbbüzemelési engedélyt, az ott tárolt tokozott üzemanyag idei elszállítása nem feltétele az engedélyek megszerzésének – közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Az atomerőműben a jogszabályoknak megfelelően mindenkor két évre elegendő üzemanyagnak kell rendelkezésre állnia, így az atomenergia hosszú távon képes biztosítani hazánk villamosenergia-ellátását, szemben az egyéb energiahordozókkal. Az atomerőmű eddigi működése során sosem voltak üzemanyag-szállítási problémák, ezzel együtt az ukrán helyzettől függetlenül az atomerőmű már korábban vizsgálta alternatív szállítási útvonalak kialakítását, illetve alternatív szállító kiválasztásának lehetőségét is. Szükség esetén az atomerőmű képes a frissüzemanyag-beszerzését alternatív szállítási útvonalon, vagy más szállítók bevonásával megoldani, ezért az ország energiafüggetlensége biztosított. A paksi atomerőmű által termelt villamos energia elegendő a teljes magyar lakossági fogyasztás, a közüzemi, iskolai, egészségügyi villamosenergia-igény kielégítésére.

A közlemény kitért arra is, hogy a 2003-ban megsérült üzemanyagot tartalmazó tokozott kazetták tárolása jelenleg az OAH által engedélyezett módon, biztonságos helyen történik és nem befolyásolja az atomerőmű normál üzemi működését. A tárolással kapcsolatos hatósági engedély 2015 végéig érvényes. A szállításához szükséges összes engedély, beleértve az Európai Unió illetékes szervének engedélye, illetve az érintett országok különböző hatóságainak engedélye, rendelkezésre áll.

A 2. blokk üzemidő-hosszabbítási kérelmével kapcsolatos eljárást az Országos Atomenergia Hivatal végzi. Az engedély kiadásának nem feltétele a tokozott kazetták 2014-ben történő elszállítása, így a 2. blokk zavartalan továbbüzemeltetése biztosított. Az atomerőmű a hatóság által megfogalmazott követelményeket teljesítette, így várhatóan ez év folyamán megkapja az engedélyt a meghosszabbított üzemidőre.