Paksi Hírnök – a város lapja

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

Tisztelt Olvasó! Idén lesz 25 éve, hogy a paksiak először vehették kézbe a Paksi Hírnököt. A közelgő jeles évforduló alkalmából a lapunkat kiadó TelePaks Nonprofit Kft. médiafelmérést végeztetett. A Local Policy Magyarország 2014 májusában reprezentatív mintán kutatta a nyomtatott Paksi Hírnök ismertségét, olvasottságát és tartalmi megítélését. Emellett felmérte az online kiadás mellett a piaci versenytársak hasonló mutatóit. A tanulmány leszögezi: a városi lap valóban a város lapja, hiszen a lakosság 99%-a ismeri a Paksi Hírnököt, 32%-uk minden lapszámot olvas, 34% rendszeres olvasó, 27% alkalmanként veszi kézbe a városi lapot. A tanulmányban található aránybecslés szerint ekképp átlagban 6400 fő állandó olvasója a Paksi Hírnöknek, további 6700 havi szinten olvassa a lapot, 5300 pedig alkalmi olvasó. A majd´ húszezres Pakson csupán ezer fő nem olvas egyáltalán Paksi Hírnököt. 

A paksiak 47%-a kifejezetten, 44% pedig inkább hasznosnak tartja a Paksi Hírnökben fellelhető információkat. Arra a kérdésre, hogy mennyire szórakoztató a Paksi Hírnök által kínált tartalom, 48% válaszolt úgy, hogy kifejezetten vagy inkább szórakoztató.

A tanulmány így fogalmaz: „a Paksi Hírnököt a helyi lakosság jóformán teljes egésze ismeri, s 95 százaléka használja a helyi közéletről való informálódásra, kétharmaduk rendszeresen. Az újságnak inkább tájékoztató, informatív jelleget tulajdonítanak, fő céljuk az újság olvasásával a helyi eseményekről, a paksi közéletről való tájékozódás.”

A Paksi Hírnök internetes kiadása 2011-ben szállt be a városi online médiumok versenyébe. A piaci versenytársak mellett vizsgálva kiderült: a Paksi Hírnök online lett a legismertebb médium, a lakosság majdnem fele (47%) ismeri. Hasonló eredmények születtek az olvasottság tekintetében is, 31,5%-os eredményével a Paksi Hírnök internetes kiadása ebben a szegmensben is piacvezető.

Ehhez csak annyit tudunk hozzátenni: köszönjük olvasóink bizalmát!

Kövi Gergő
főszerkesztő