A rockzene is színtiszta energia

Fotó: MVM Paks II. Zrt.
Fotó: MVM Paks II. Zrt.

Az idei fesztiválturnéja második állomására, a Miskolctapolcán megrendezett EFOTT-ra érkezett a Jövőnk Energiája Interaktív Kamion. A Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. utazó kiállítására ellátogattak a Hooligans együttes tagjai. Kipróbálták az atomerőmű-szimulátort és így azt, hogy mi történne, ha a Magyarországon termelt áram felét adó erőmű teljesítményét csökkentenék. Áram és világítás nélkül a miskolctapolcai éjszaka sem lenne ugyanolyan, de a zenekar tagjai azt is megtapasztalhatták, miként borulna sötétbe egész Észak-Magyarország, hogyan emelkedne az áram ára és a teljes villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha az atomerőmű a jelenleginél jóval kisebb teljesítményen működne.

– A rockzene színtiszta energia – mondta Ördög Tibor „Csipa”, a Hooligans frontembere.

– Érdekes volt látni, hogy a paksi teljesítmény csökkentésével miként nőne az áram ára, ami a fesztiválok költségeiben is megmutatkozhatna. Bízunk benne, hogy minél több fiatal ellátogat a kiállításra és közelebbről is megismerkedik az atomenergiával – tette hozzá.
A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion az EFOTT teljes ideje alatt látogatható, ezt követően a szegedi SZIN-en, a kapolcsi Művészetek Völgyén, a Debreceni Virágkarneválon, a Szerencsi Csokoládéfesztiválon és a nyíregyházi Vidor Fesztiválon is találkozhatnak az érdeklődők a kiállítással.

Az országjáró kiállítás hatodik éve viszi házhoz az atomenergiát, eddig több mint 200 ezren ismerkedhettek meg az atomerőművek működésével, illetve tapasztalhatták meg, hogy a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartása nélkülözhetetlen az ország energiaellátása és gazdasága szempontjából.